Na hlavný obsah

Počet domácich dovolenkárov na Slovensku rastie

Návrat cudzincov je však pomalší.

Počet domácich dovolenkárov na Slovensku rastie
Na ilustračnej snímke rieka Dunaj a mesto Bratislava. Foto: TASR

Služby ubytovania v rámci cestovného ruchu na Slovensku využilo v máji 395-tisíc hostí. V medziročnom porovnaní mali hotely, penzióny a iné ubytovacie zariadenia 3,3-násobný nárast počtu návštevníkov.

Bolo to stále o takmer 30 % menej ako v rovnakom období pred pandémiou. Hostia strávili v ubytovacích zariadeniach 978-tisíc nocí, priemerná doba pobytu bola 2,5 noci. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Celková návštevnosť medziročne rástla vo všetkých krajoch, a to 2,7 až 4,5-násobne.

Najvyšší počet hostí navštívilo Bratislavský kraj, a to 100-tisíc osôb, a v medziročnom porovnaní dosiahol tento región aj najvyšší až 4,5-násobný rast návštevnosti.

Napriek rýchlemu návratu návštevnosti chýbala hotelom, penziónom a iným ubytovacím zariadeniam ešte tretina návštevníkov, aby sa vyrovnali počtom z predpandemického roku 2019.

Väčšinu ubytovaných, až dve tretiny, tvorili domáci hostia, teda 270-tisíc osôb. Celkovo ich počet vzrástol medziročne 2,6-násobne a dotiahol sa na hodnoty z rokov 2017 a 2018.

Do počtov turisticky silného a úspešného roku 2019 však stále podľa úradu chýbala ešte necelá pätina domácej klientely.

Slováci najčastejšie dovolenkovali v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, najmenej vyhľadávali Nitriansky kraj.

Cudzincov je o polovicu menej

Súčasne sa v máji na Slovensku ubytovalo 125-tisíc cudzincov.

Ich počet sa medziročne zniekoľkonásobil, čo však súvislo s takmer nulovou návštevnosťou cudzincov v lockdownovom roku 2021.

Aktuálny májový počet zahraničných hostí dosahoval približne 56 % hodnôt spred pandémie. Takmer každý druhý návštevník spoza hraníc sa ubytoval v Bratislavskom kraji, kde počty cudzincov prevýšili domácu návštevnosť.

Ďalej si cudzinci vyberali Žilinský, Trnavský a Prešovský kraj. Najmenej cudzincov navštívilo Trenčiansky kraj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko