Na hlavný obsah

Dva z lesných požiarov vo Francúzsku spôsobili podpaľači

Celkový počet úmyselne založených požiarov tak stúpol na tri.

Dva z lesných požiarov vo Francúzsku spôsobili podpaľači
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Dva lesné požiare, ktoré vypukli minulý týždeň na severozápade Francúzska, spôsobili podpaľači. Podľa agentúry AFP o tom informovala príslušná prokuratúra. Celkový počet úmyselne založených požiarov vo Francúzsku sa tak zvýšil na tri.      

Dva požiare v obvykle sychravom Bretónsku na severozápade Francúzska vypukli počas vlny horúčav, ktorá v posledných dvoch týždňoch zachvátila veľkú časť Európy.

Miestna prokurátorka Carine Halleyová sa vyjadrila, že tieto požiare „bezpochyby“ spôsobil človek. Dodala, že experti už identifikovali miesta ich vzniku.

Požiare v Bretónsku boli relatívne malé v porovnaní s dvoma ďalšími, ktoré vyčíňali v regiónoch južnejšie. V departemente Gironde zničili už viac ako 20 000 hektárov lesných porastov.

Evakuovali 36 000 ľudí

S požiarom v Gironde bojuje od 12. júla viac ako 2 000 hasičov podporovaných lietadlami a vrtuľníkmi. Celkovo z domovov a kempingov v oblasti evakuovali 36 000 ľudí.

Najväčší z požiarov, vo vnútrozemí v okolí dediny Landiras, sa napokon podarilo zvládnuť. Oznámila to v pondelok (25. 7.) predstaviteľka miestnych úradov Fabienne Bucciová.

Dodala, že požiar ešte stále neuhasili, ale už sa nešíri. Jeho úplná likvidácia môže trvať niekoľko týždňov a bude závisieť od počasia. Spresnil to pred novinármi veliteľ hasičov Marc Vermeulen.

AFP dodala, že aj tento požiar vyšetrujú ako podpaľačstvo. Tridsaťdeväťročnú osobu podozrivú z jeho založenia však prepustili pre nedostatok dôkazov.

Lesné požiare vo Francúzsku pohltili aj obrovské zalesnené plochy v okolí najvyššej pieskovej duny v Európe Dune du Pilat na pobreží Atlantického oceánu. Predpokladá sa, že požiar v tejto lokalite vypukol nešťastnou náhodou. A to zrejme iskrou z vozidla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet