Na hlavný obsah

Rozsiahle požiare vo Francúzsku vyhnali z domovov stovky ľudí

Viaceré krajiny v Európe trápia požiare.

Rozsiahle požiare vo Francúzsku vyhnali z domovov stovky ľudí
Na snímke plamene šíriace sa v lesnom poraste počas požiaru pri obci Landiras na juhozápade Francúzska 13. júla 2022. Foto: TASR/AP

Na juhozápade Francúzska museli svoje domovy opustiť ďalšie stovky ľudí. Dôvodom je nekontrolovateľné šírenie požiarov. Informovali o tom podľa agentúry Reuters miestne úrady.

Vyše tisíc hasičov a deväť lietadiel od utorka (12. 7.) bojuje s dvoma požiarmi, ktoré ešte podporili horúčavy, sucho a silný vietor. „Situácia je naďalej nepriaznivá,“ uviedla správa úradu v Gironde, v ktorom požiare zúria. Plamene už zasiahli približne 7 300 hektárov, z toho 2 000 počas poslednej noci.

Ďalší požiar vo štvrtok (14. 7.) prepukol tiež blízko mesta Tarascon na juhovýchode Francúzska. Zničil najmenej 1 000 hektárov pôdy a podľa hasičov je už pod kontrolou.

Z kempov evakuovali tisíce ľudí

Jeden z dvoch požiarov v oblasti Gironde zúri okolo obce Landiras, južne od Bordeaux. Uzavreté museli byť niektoré cesty a najnovšie bolo evakuovaných 480 miestnych obyvateľov, spolu už takmer 1 000.

Druhý požiar lesného porastu je v Arcachonskej zátoke pri pobreží Atlantického oceánu neďaleko Dune du Pilat, najvyššej piesočnej duny v Európe. Z okolitých kempov evakuovali v priebehu stredy (13. 7.) a štvrtka (14. 7.) približne 10 000 ľudí. V noci na piatok (15. 7.) tu plamene podľa miestnych úradov zničili tri domy a dve reštaurácie.

Rozsiahle požiare sužujú aj Portugalsko, Španielsko či Chorvátsko. Veľkú časť Európy v posledných dňoch trápia veľké horúčavy, pri ktorých teplota dosahovala miestami hodnoty okolo 45 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet