Na hlavný obsah

ECB zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu

Urobila tak prvýkrát od roku 2011.

ECB zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok (21.7.) zvýšila základnú úrokovú sadzbu o viac, ako sa očakávalo, a to na 0,5 %. K zvýšeniu pristúpila prvýkrát za 11 rokov. Základnú sadzbu držala od marca 2016 na rekordnom minime 0 %. Informovala o tom agentúra Reuters‎.

Depozitnú sadzbu zvýšila o 50 bázických bodov z doterajších -0,5 % na 0 %. Pôvodne signalizovala, že zvýši úroky o štvrť percentuálneho bodu.

Sprísnením menovej politiky reaguje na rastúcu infláciu v eurozóne.

Zároveň avizovala ďalšie zvýšenie sadzieb pravdepodobne už na svojom najbližšom zasadnutí 8. septembra.‎ „Na najbližšom zasadnutí rady guvernérov bude vhodné pokračovať v návrate úrokových sadzieb k normálu,“ uviedla v tlačovej správe.

Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

‎ECB tiež súhlasila s poskytnutím dodatočnej pomoci zadlženým krajinám 19-členného menového bloku a schválila nový systém nákupu dlhopisov. Predstavila tiež nový program nákupu dlhopisov, ktorého cieľom je udržať pod kontrolou náklady na pôžičky najzadlženejších krajín eurozóny, akou je napríklad Taliansko.

‎S rastom sadzieb sa pre krajiny ako Taliansko, Španielsko alebo Portugalsko neúmerne zvyšujú náklady na prijaté úvery a pôžičky.

Vysoká inflácia

‎Eurozóna je aj viac vystavená vojne na Ukrajine. Hroziace prerušenie dodávok plynu z Ruska by mohlo dostať blok do recesie. Vysoké ceny surovín vyčerpávajú kúpnu silu.‎

Šéfka ECB Christine Lagardeová konštatovala, že ekonomická aktivita sa v eurozóne spomaľuje a hospodársky rast naďalej brzdí vojna na Ukrajine. Deklarovala tiež, že inflácia zostane ešte určitú dobu na neuspokojivo vysokej úrovni.

Európsky štatistický úrad Eurostat tento týždeň oznámil, že miera inflácie v eurozóne sa v júni vyšplhala na rekordných 8,6 %. V máji sa pohybovala na úrovni 8,1 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika