Na hlavný obsah

EÚ schválila siedmy balík sankcií proti Rusku

Zakážu napríklad dovoz ruského zlata.

EÚ schválila siedmy balík sankcií proti Rusku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štáty Európskej únie sa v stredu (20. 7.) zhodli na prijatí nového balíka sankcií proti Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovalo o tom české predsedníctvo Rady EÚ. Európsky blok zakáže dovoz ruského zlata a ďalej obmedzí vývoz produktov, ktoré môžu byť využiteľné na vojenské účely.

Rozšíria tiež postihy proti najväčšej ruskej banke Sberbank. Na sankčný zoznam tiež pribudne viac ako päť desiatok ruských občanov a niekoľko firiem.

EÚ od februárového začiatku ruskej invázie schválila viacero bezprecedentných opatrení vrátane čiastočného embarga na dovoz ruskej ropy. Nový balík sankcií má predovšetkým zefektívniť doterajšie opatrenia a okrem iného zamedziť tomu, aby Rusko zvaľovalo vinu za nefungujúcu distribúciu potravín na únijné sankcie.

Rozšíri sa zoznam potrestaných Rusov

Okrem toho sa rozšíri počet jedincov a firiem, ktorým EÚ zmrazila majetok a zakázala cesty na svoje územie. Medzi novopotrestanými figurujú politici, oligarchovia a ich príbuzní či predstavitelia armády. Na zoznam pribudne najväčší ruský bankový dom Sberbank, ktorému už Únia v rámci minulých sankcií zakázala prístup do medzinárodného platobného systému SWIFT.

Podľa diplomatov sa postihy budú vzťahovať tiež napríklad aj na vedúcich členov motorkárskeho klubu Noční vlci, ktorý má úzke väzby na prezidenta Vladimira Putina.

Európsky blok by mal sankcie formálne schváliť vo štvrtok (21. 7.). Po ich zverejnení v únijnom vestníku sa zoznam potrestaných Rusov rozšíri na viac ako 1 200 a firiem či inštitúcií bude vyše sto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet