Na hlavný obsah

Eurokomisia navrhla obmedziť spotrebu plynu naprieč EÚ o 15 percent

Reaguje tak na očakávaný výpadok ruských dodávok.

Eurokomisia navrhla obmedziť spotrebu plynu naprieč EÚ o 15 percent
Ilustračná snímka plynovej stanice. Foto: TASR/AP

Krajiny Európskej únie by mali pre očakávaný výpadok dodávok ruského plynu obmedziť počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny spotrebu plynu o 15 percent. Navrhla to v stredu (20. 7.) Európska komisia.

Ide o súbor opatrení, ktoré majú členským krajinám okrem iného prostredníctvom vzájomnej solidarity zabezpečiť dostatok plynu pre domácnosti a kľúčové prevádzky.

Brusel by podľa návrhu mohol po konzultácii s členskými krajinami vyhlásiť stav plynovej núdze, ktorý by vyžadoval povinné obmedzenia spotreby v celej EÚ. Aby pravidlá vstúpili do platnosti, musia ich najprv schváliť členské krajiny, ktoré zatiaľ dávali najavo rozdielne postoje.

„Rusko nás vydiera. Rusko využíva plyn ako zbraň,“ povedala počas prezentácie návrhu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Únijná exekutíva podľa nej neočakáva, že by Moskva vo štvrtok (21. 7.) po skončení pravidelnej údržby plynovodu Nord Stream 1 plne obnovila dodávky. Európsky blok by sa mal pripraviť aj na možnosť úplného odstrihnutia od plynu z Ruska, povedala šéfka komisie.

EÚ podľa nej dokázala naplniť plynové zásobníky priemerne na 64 % a zvýšila nákupy z iných zdrojov o tri štvrtiny, bez úspor to však stačiť nebude.

Brusel v stredu odhadol, že plné odpojenie ruského plynu by mohlo znížiť hrubý domáci produkt EÚ o 0,9 až 1,5 percenta. Ak sa naň Únia pripraví už teraz, môže obmedziť ekonomický dosah rozhodnutia ruského prezidenta Vladimira Putina o tretinu, uviedla Komisia.

Úsporné opatrenia

Úspory sa majú týkať obdobia od konca augusta tohto roka do konca marca 2023. Počítať sa budú z priemernej spotreby jednotlivých krajín v tomto období za posledných päť rokov. Obmedziť používanie plynu by mali podľa EK všetci spotrebitelia, od domácností cez úrady či firmy po elektrárne.

Ak bude chcieť niektorá krajina požiadať ďalšie štáty o solidaritu, bude musieť najprv dokázať, že sama siahla k potrebným úsporám. Štáty by do konca septembra mali aktualizovať svoje národné energetické plány a jasne vytýčiť, ako chcú úspory dosiahnuť.

Členské krajiny majú podľa Komisie napríklad možnosť podporovať firmy, ktoré sa zasadia o zníženie plynovej spotreby. Únijná exekutíva zároveň upravila pravidlá pre štátnu podporu firiem, ktoré začnú využívať energiu z obnoviteľných zdrojov. Nárok na podporu budú mať napríklad pri prechode na vodík či bioplyny, vrátane biometánu.

O návrhu by budúci utorok (26. 7.) mali rokovať únijní ministri energetiky. Panujú však rozdielne názory niektorých krajín západnej či severnej Európy, ktoré sú od ruského plynu menej závislé, a štátov východného krídla EÚ, pri ktorých ruské dodávky doteraz zabezpečovali väčšinu plynovej spotreby.

„Všetko toto musíme predovšetkým urobiť spoločne. Putinova manipulácia s energiami je útokom na nás všetkých,“ apeloval na solidaritu krajín európskeho bloku podpredseda komisie Frans Timmermans.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet