Na hlavný obsah

Sulík: Slovensko má dosť plynu na celú budúcu vykurovaciu sezónu

Dodávky ruského plynu dokáže nahradiť.

Sulík: Slovensko má dosť plynu na celú budúcu vykurovaciu sezónu
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Hoci je od pondelka 11. júla dočasne odstavený plynovod Nord Stream 1 a na Slovensko odtiaľ nepriteká žiaden plyn, krajina má dostatočné zásoby tejto suroviny. Bude ho mať aj v prípade, že tento plynovod už nespustia.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a ministerstvo hospodárstva sa na túto situáciu pripravovali, uviedol v utorok (12. 7.) šéf tohto rezortu Richard Sulík (SaS).

„Slovensko má dosť plynu na celú budúcu vykurovaciu sezónu, teda do marca 2023. Plyn je v slovenskom vlastníctve v SPP a nachádza sa fyzicky v našich zásobníkoch. Máme v nich dostatok plynu,“ povedal.

Špecifikoval, že keď cez Nord Stream 1 tieklo do SR 100 % plynu, mala už krajina zabezpečené zásoby. „SPP dokáže nahrádzať dodávky ruského plynu – z Nórska či LNG z rôznych kútov sveta. Aktívne vyjednávame s rôznymi krajinami a kupujeme citeľne viac ako jeden tanker mesačne,“ spresnil.

V zásobníkoch je 49 percent oproti celoročnej spotrebe, čo je podľa Sulíka druhá najvyššia hodnota v Európe. Avizoval, že v prípadne výhodných nákupov sa bude táto hodnota ešte mierne zvyšovať. „Ale tlačiť ju vyššie by už nebolo efektívne,“ konštatoval.

Rôzne prepravné trasy na Slovensko

Generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák uviedol, že SPP aktívne pracuje na riešení tejto krízy od 24. februára.

Podpísali napríklad zmluvy na produkciu zo Severného mora – tento plyn tečie na Slovensko od 1. júna. Zabezpečili tiež viac ako jednu loď so skvapalneným plynom (LNG) mesačne.

„V súčasnosti aktívne využívame dva terminály – chorvátsky a taliansky a máme rozbehnuté ďalšie dva,“ priblížil Prokypčák.

SPP rovnako zabezpečilo ďalšiu prepravnú trasu, a to z Talianska. Otvorené sú tak tri strategické smerovania plynu na Slovensko – severná trasa (produkcia zo Severného mora), tá sa plánuje využiť aj na LNG terminály v Nemecku. Spomínaná južná trasa z Talianska a stále je v hre aj východná trasa – dodávky z Gazpromu.

Sulík deklaroval, že nedôjde k žiadnym obmedzeniam či kráteniu dodávok. „Aj keby oddnes neprišiel ani meter kubický z Ruska a budú dodržané všetky ostatné zazmluvnené dodávky, tak sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny 2023. Ak nejaký plyn z Ruska potečie, posilní to vyjednávaciu pozíciu SPP a bude si môcť vyberať medzi dodávateľmi, čo sme vždy chceli,“ opísal.

SPP bude predávať plyn za aktuálne ceny. Budúci rok ponúkne klientom štvorročné zmluvy s fixnou cenou, pripomenul minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika