Na hlavný obsah

Eurokomisia navrhuje zakázať dovoz ruského zlata do EÚ

Pripravila ďalší balík protiruských sankcií.

Eurokomisia navrhuje zakázať dovoz ruského zlata do EÚ
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Európska komisia v piatok (15. 7.) navrhla v rámci ďalšieho rozšírenia protiruských sankcií zakázať dovoz ruského zlata do Európskej únie.

Únijná exekutíva chce tiež ďalej obmedziť vývoz vojensky využiteľných produktov do Ruska a úplne vylúčiť dosah doterajších sankcií na distribúciu potravín.

O návrhu majú v pondelok (18. 7.) diskutovať ministri zahraničia členských krajín európskeho bloku, ktorí ho musia jednomyseľne schváliť, aby začal platiť.

Európska dvadsaťsedmička od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prijala šesť balíkov sankcií. Ich cieľom je najmä obmedziť možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina financovať vojnovú kampaň.

Udržiavací sankčný balík?

Šiesty sankčný balík, ktorého súčasťou bolo aj čiastočné ropné embargo, prijali s komplikáciami. Únijní činitelia hovoria o tom, že skôr ako siedmy plnohodnotný balík bude nový návrh „udržiavacím“.

„Brutálna ruská vojna proti Ukrajine pokračuje v nezmenšenej miere. Preto navrhujeme upevniť sankcie EÚ tvrdo zasahujúce Kremeľ, vynucovať ich efektívnejšie a predĺžiť ich do januára 2023,“ komentovala návrh predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová.

Zásadnou novinkou má byť len zákaz dovozu ruského zlata, ktoré Brusel vidí ako zdroj nemalých príjmov elity spojenej s Kremľom. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella by nová sankčná sada mala tiež rozšíriť zoznam činiteľov a oligarchov, ktorí majú zmrazený majetok v EÚ a zakázané cesty na jej územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet