Na hlavný obsah

Fiala: EÚ pripravuje siedmy balíček sankcií proti Rusku

Zákaz dovozu plynu v ňom však nebude.

Fiala: EÚ pripravuje siedmy balíček sankcií proti Rusku
Český premiér Petr Fiala. Foto: ČTK/AP

Európska únia pripravuje siedmy balík sankcií proti Moskve, už teraz sa však vie, že jeho súčasťou nebude obmedzenie dodávok ruského plynu. Agentúre Reuters to v stredu (13. 7.) v rozhovore povedal český premiér Petr Fiala.

Česko v tomto polroku Európskej únii predsedá.

Podľa Fialu sa predpokladá, že siedmy balík bude obsahovať zákaz dovozu zlata z Ruska, rozšíri zoznam tovarov s dvojakým použitím, na ktoré platí zákaz dovozu do Ruska. Bude obsahovať aj ďalšie sankcie mieriace na jednotlivcov.

Európska komisia by mala balíček predložiť zhruba v polovici júla a členské štáty by ho mohli schváliť hneď potom, uviedol Fiala.

„Čo je určite problematické, je zapájať do sankcií energie. A to z toho dôvodu, že musí platiť pravidlo, že sankcie musia mať väčší dopad na Rusko ako na krajiny, ktoré sankcie uvaľujú,“ povedal premiér.

Podľa Fialu nie je šanca, že by do sankcií zahrnuli aj plyn. „Súčasne si myslím, že by ani nemal byť. Z toho dôvodu, že mnoho krajín je zatiaľ od ruského plynu závislých,“ uviedol. „Budeme robiť všetko pre to, aby sme sa závislosti čo najrýchlejšie zbavili, ale nebude to túto zimu,“ dodal.

Pred inváziou Moskvy na Ukrajinu bola EÚ celkovo závislá od dodávok plynu z Ruska na takmer 40 percent.

Doterajšie sankcie

Prvých šesť sankčných balíkov okrem iného zahŕňalo zmrazenie majetku, zákaz vydávania víz ruským oligarchom a úradníkom či kontrolu vývozu. Ale aj zmrazenie aktív ruskej centrálnej banky, vyradenie bánk zo systému finančných transakcií v medzinárodnom platobnom styku SWIFT a zákaz dovozu ruského uhlia a ropy s určitými výnimkami.

Dovozu plynu sa však sankcie netýkali, a to ani napriek početným výzvam Ukrajiny na vystavenie embarga.

Najnovšie sankcie sa pripravujú v súvislosti s rastúcimi obavami v Európe, že by Rusko mohlo predĺžiť plánovanú údržbu kľúčového plynovodu Nord Stream 1, ktorá sa začala 11. júla a má trvať desať dní.

Ak by Moskva údržbu predĺžila, obmedzilo by to dodávky plynu do Európy a narušilo plány krajín Únie na doplnenie zásob na zimu, čo by ich mohlo uvrhnúť do energetickej krízy.

Fiala uviedol, že Európa sa musí pripraviť na možnosť, že sa tok z plynovodu Nord Stream 1 neobnoví, a hľadať alternatívne zdroje dodávok plynu, ako je LNG. Taktiež by sa mala pripraviť zdieľať dodávky medzi členskými štátmi.

Ďalšou myšlienkou, ktorú Fiala podporuje, by boli spoločné nákupy plynu v Európe. Premiér ale varoval, že to zostáva technicky aj administratívne ťažké. „Nechcem byť príliš optimistický,“ povedal a dodal, že ministri energetiky EÚ budú o návrhu rokovať na mimoriadnom zasadnutí 26. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet