Na hlavný obsah

Európska únia zriadi v Moldavsku centrum boja proti organizovanému zločinu

Snaží sa tak obmedziť obchod s čiernymi zbraňami.

Európska únia zriadi v Moldavsku centrum boja proti organizovanému zločinu
Ilustračná snímka-zbrane. Foto: TASR

Európska únia (EÚ) pritvrdzuje boj proti čiernemu obchodu so zbraňami. Brusel avizuje, že zriadi v Moldavsku centrum boja proti organizovanému zločinu. V metropole posilní svoju činnosť Europol, na ukrajinsko-moldavskej hranici európska agentúra pre pohraničnú stráž Frontex.

Hoci sa vojna na Balkáne skončila už takmer pred troma desaťročiami, zbrane z toho konfliktu sú stále lukratívnym kontrabandom organizovaného zločinu. Často končia aj v rukách teroristov. Aj keď sa EÚ snaží tieto toky zastaviť, v boji s kriminálnikmi však často ťahá za kratší koniec.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Anna Síposová.

Britské tajné služby tvrdia, že drvivú väčšinu zbraní má ukrajinská armáda z dodávok. Tajomník Interpolu Jürgen Stock pre spravodajstvo Deutsche Welle však vysvetlil, že situácia sa môže výrazne zhoršiť po skončení vojny.

Moldavsko je spolupráci naklonené

Brusel zriaďuje centrum na zastavenie pašovania zbraní z Ukrajiny v Moldavsku. Humanitárny pracovník Andrij Dichťaruk, ktorý pôsobí v Moldavsku vysvetľuje, že súčasná vláda v Kišiňove sa takejto spolupráci nebráni.

„Moldavsko je teraz silne proeurópsky orientované. Ak sa chce bližšie integrovať do európskeho spoločenstva, vyjde aj v takýchto projektoch EÚ v ústrety,“ potvrdil Dichťaruk.

EÚ udelila na júnovom samite Moldavsku a Ukrajine štatút kandidátskych krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál