Na hlavný obsah

Exekučná amnestia polarizuje. Takmer polovica opýtaných v prieskume s ňou nesúhlasí

Spoločnosti poukazujú na dôležitosť splácania dlhov.

Dlhy ľudí, ktorí neraz majú problém prežiť, verzus oprávnené nároky veriteľov. Možnú exekučnú amnestiu sprevádza polemika. Asociácia inkasných spoločností si dala urobiť prieskum, podľa ktorého viac ako 80 % opýtaných s amnestiou nesúhlasí.

Asociácia pritom zastupuje veriteľov. Prieskum spochybňuje hnutie Sme rodina. Odpustenie dlhov chce riešiť s rezortom spravodlivosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak je exekúcia neúspešná, po piatich rokoch ju musí exekútor zastaviť. Z prieskumu agentúry AKO vyplýva, že verejnosť je v tejto otázke rozdelená. Takmer polovica opýtaných so zastavením exekúcií nesúhlasí. Inkasné spoločnosti zdôrazňujú dôležitosť splácania dlhov.

„Akonáhle tu vytvoríme precedens, že nemusím platiť dlhy a štát sa o mňa postará, respektíve, že politici to za mňa vyriešia, tak nebudú platiť i dlhy ani tí ľudia, ktorí platia. Lebo si povedia, že stačí len dostatočne dlho počkať a vlastne sa mi tie dlhy vymôžu samé od seba. A nemusím ich splácať,“ hovorí Pavol Jakubov, viceprezident Asociácie inkasných spoločností Slovenska.

Pre Sme rodina je táto téma kľúčová. Spomínaný prieskum verejnej mienky označili Kollárovci za pofidérny.

„Vôbec sa nečudujem reakcii inkasných spoločností, pretože práve exekučná amnestia, resp. tá forma, ktorú my pripravujeme, prekazí biznis týmto spoločnostiam,“ reagoval predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko