Na hlavný obsah

Fiala: Hlavnou úlohou EÚ je zmierňovať vplyv súčasných kríz na občanov

Česko sa ujalo predsedníctva v EÚ 1. júla.

Český premiér Petr Fiala.
Český premiér Petr Fiala.Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

České predsedníctvo v Rade Európskej únie má pred sebou množstvo úloh, tou hlavnou je nachádzať zhodu členských krajín pri snahe zmierňovať dosahy súčasných kríz. Pri stredajšom (6. 7.) prejave v Európskom parlamente (EP) to povedal český premiér Petr Fiala.

Spomenul pritom infláciu, nedostupnosť energií a potravinovú krízu, pričom tieto javy spájal s ruskou vojnou proti Ukrajine.

„Okrem konvenčnej vojny vedie Rusko aj hybridnú vojnu. Úmyselne vyvoláva utečeneckú vlnu, využíva energetické suroviny ako svoju zbraň a cielenými útokmi na infraštruktúru vyvoláva potravinovú krízu,“ povedal predseda českej vlády.

„Hlavnou úlohou v nasledujúcom období bude nájsť jednotnú a silnú zhodu na takých opatreniach, ktoré negatívne dosahy súčasných kríz na našich občanov čo najviac zmiernia,“ pokračoval.

Podľa českého premiéra sú rýchly rast životných nákladov alebo problémy s dodávkami potravín výzvy, ktorým je najlepšie čeliť spoločne. Česko pri hľadaní zhody môže zohrávať kľúčovú úlohu, keďže bude do konca roka predsedať rokovaniam v Rade EÚ.

Energetická bezpečnosť

Fiala v prejave zopakoval päticu pilierov predsedníctva, ktoré jeho vláda predstavila minulý mesiac. Obsiahlo sa okrem iného venoval otázke energetickej bezpečnosti a uviedol, že Česko je pripravené pracovať na koordinácii zásob plynu pred nadchádzajúcou zimou.

„Podporujeme dobrovoľné spoločné nákupy podľa modelu, ktorý sa osvedčil počas covidovej krízy,“ povedal v prejave, ktorému v zasadacej sále EP načúvalo niekoľko desiatok zo 705 členov.

S touto témou súvisí aj otázka, o ktorej sa bude v stredu krátko popoludní v europarlamente hlasovať. Poslanci majú možnosť zablokovať návrh takzvanej taxonómie, ktorý by jadrovú a plynovú energetiku zaradil medzi projekty klasifikované ako prospešné pre únijné klimatické ciele.

Fiala v prejave vyzval členov EP, aby „zložito vyrokovaný a krehký kompromis neodmietli“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet