Na hlavný obsah

Firma sa zbalila a odišla. Nedokončený most spôsobuje v Kežmarku kolízie

Obyvatelia zbierajú podpisy pod petíciu.

Chodci kľučkujú medzi autami a kamiónmi, aby sa dostali na provizórny most. Vodiči zas musia na poslednú chvíľu brzdiť.

Takáto je situácia v centre Kežmarku. Pomôcť má nový strategický most, stavba je však už týždne opustená. Obyvatelia sa preto rozhodli zbierať podpisy pod petíciu.

Spomínaný dopravný uzol je súčasťou hlavného ťahu na Poľsko. Denne tu prejde 20 000 áut. Most v havarijnom stave nahradili dočasnou konštrukciou.

Mesto má ruky zviazané

Z jednej strany cesty sa dostanete k pešej lávke po vyblednutom priechode pre chodcov, z druhej strany chýba priechod úplne.

Vyriešiť to môže len rýchla rekonštrukcia. Na moste však nevidno ťažké stroje ani robotníkov. V meste čakali 30 mesiacov na to, kým sa práce začnú. Tie sa síce začali, no neskôr ich prerušili. Stavebná firma sa zbalila a odišla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nič viac okrem urgencií urobiť nemôžme. Nejedná sa o mestský majetok, ale štátny,“ vysvetlila Jela Bednárová, prednostka Mestského úradu Kežmarok.

Mesto má ruky zviazané, konať sa preto rozhodli aktivisti. Signatári petície zbierajú podpisy, aby kompetentných prinútili vyriešiť najmä bezpečnostnú situáciu.

Správca cesty a mosta argumentuje tým, že sa museli vysporiadať s administratívnymi zmenami u stavebníka a sľubuje rýchlu nápravu. Ťažké mechanizmy a robotníci by sa mali na stavbu vrátiť v auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny