Na hlavný obsah

Floridský sudca zablokoval zákon o zákaze potratov po 15. týždni tehotenstva

Podľa neho porušuje ochranu súkromia zakotvenú v ústave.

Floridský sudca zablokoval zákon o zákaze potratov po 15. týždni tehotenstva
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Floridský sudca John Cooper vo štvrtok (30. 6.) zablokoval floridský zákon zakazujúci vykonávať potraty po 15. týždni tehotenstva.

Podľa Coopera tento zákon porušuje ochranu súkromia zakotvenú v ústave. Cooper sa tak priklonil k zástancom ústavného práva na potrat, ktoré pred týždňom ale odmietol americký najvyšší súd.

Prípad Floridy odráža zmätok, aký po tomto výroku nastal v legislatíve potratov v USA, uvádza denník The New York Times (NYT).

Floridský republikánsky guvernér Ron DeSantis v apríli podpísal zákon zakazujúci potraty po 15. týždni. Mal začať platiť v piatok (1. 7.). Cooper musí svoj verdikt ešte potvrdiť písomným rozhodnutím.

To znamená, že DeSantisov zákon by mohol byť platný niekoľko dní. Štát Florida sa plánuje proti Cooperovmu verdiktu odvolať. Ten vo štvrtok priznal, že je pravdepodobné, že odvolací súd jeho rozhodnutie zvráti.

Dovtedy Florida umožňovala vykonávať potraty do 24. týždňa tehotenstva. K interrupcii sa tam uchyľovalo mnoho žien z juhozápadných štátov USA. Vlani floridské kliniky vykonali 79 000 potratov.

Podobná právna neistota ako na Floride zavládla aj v Kentucky, kde sudca vo štvrtok dočasne zablokoval zákaz potratov, ktorý nadobudol účinnosť hneď po rozhodnutí Najvyššieho súdu.

V Arizone sa deje opak

Najvyšší súd Arizony, ktorá má na čele republikánskeho guvernéra Douga Duceya, rozhodol o uplatnení zákona zakazujúceho potraty aj v prípade genetických chýb plodu, napríklad Downovho syndrómu. Zakáže tak úplne všetky potraty s výnimkou prípadu, keď je zákrok nevyhnutný pre záchranu života ženy.

Kauza, v ktorej na Floride rozhodol Cooper, podľa NYT skončí pravdepodobne na floridskom najvyššom súde. Ten v minulosti síce zablokoval niekoľko pokusov o obmedzenie potratov s argumentom práva na súkromie, avšak DeSantis za svojho pôsobenia zloženie súdu zmenil v prospech konzervatívcov.

Odborníci podľa NYT očakávajú, že terajší súd zruší precedens v podobe argumentu práva na súkromie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet