Na hlavný obsah

Francúzska vláda ustála hlasovanie o nedôvere

Za návrh hlasovalo len 146 poslancov.

Francúzska vláda ustála hlasovanie o nedôvere
Francúzska premiérka Élisabeth Borneová. Foto: TASR/AP

Návrh francúzskej ľavice na vyslovenie nedôvery premiérke Élisabeth Borneovej a jej vláde v pondelok (11. 7.) v parlamente neuspel, informoval denník Le Monde.

Pre vyjadrenie nedôvery bolo treba súhlas väčšiny, teda 289 hlasov. Za návrh však bolo len 146 poslancov, pričom opoziční konzervatívci a členovia krajnej pravice sa rozhodli nehlasovať.

Hlasovanie o nedôvere vyvolal ľavicový blok NUPES (Nová ľudová, socialistická a ekologická únia). Zástupcovia tohto zoskupenia povedali už po júnových parlamentných voľbách, že vláda, ktorú v máji vymenoval prezident Emmanuel Macron, by mala odísť.

Macronova centristická koalícia Spolu získala vo voľbách do Národného zhromaždenia 245 kresiel. V 577-člennej dolnej komore parlamentu tak má síce najsilnejšie zastúpenie, ale prišla o väčšinu. Na presadenie zákonov bude teda potrebovať podporu ďalších strán.

Macron potom čiastočne obmenil v máji menovanú vládu. Podľa nepísaných pravidiel skončili zástupcovia jeho kabinetu, ktorí neuspeli vo voľbách. Hlavné ministerstvá – financií, zahraničia, vnútra, obrany či školstva – zostali nezmenené.

NUPES vyvolal hlasovanie o nedôvere napriek vládnej obmene. Borneová minulý týždeň, keď predstavovala programové vyhlásenie vlády, vyzvala opozíciu, aby bola otvorená kompromisom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet