Na hlavný obsah

Francúzska premiérka ponúkla svoju demisiu, Macron ju odmietol

Spravila tak v reakcii na výsledky volieb.

Francúzska premiérka ponúkla svoju demisiu, Macron ju odmietol
Francúzska premiérka Élisabeth Borneová. Foto: TASR/AP

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová v utorok (21. 6.) ponúkla svoju demisiu, prezident Emmanuel Macron ju odmietol. Informovala o tom agentúra AFP.

Predsedníčka vlády tak spravila v reakcii na výsledok nedeľných (19. 6.) parlamentných volieb, v ktorých Macronova koalícia Spolu! získala 245 mandátov, no stratila tak v pléne väčšinovú prevahu.

Zdroje blízke vláde podľa AFP uviedli, že Borneová na utorok zvolala do Matignonského paláca mimoriadne zasadnutie vlády. Riadne rokovanie pritom v pondelok zrušili, dodala AFP.

Elyzejský palác vo svojom vyhlásení k najnovšiemu vývoju na politickej scéne uviedol, že prezident Macron uskutoční „potrebné politické konzultácie s cieľom nájsť konštruktívne riešenia pre francúzsky ľud“.

Pôjde o sériu stretnutí s lídrami politických strán, ktoré sa uskutočnia v utorok a v stredu v Elyzejskom paláci. Podľa denníka Le Monde ide o zástupcov politických strán, ktoré majú na základe výsledkov parlamentných volieb právo a potenciál vytvoriť poslanecké skupiny.

Ako prvý bol v utorok dopoludnia v Elyzejskom paláci predseda strany Republikáni (LR) Christian Jacob. Nasledovať budú Olivier Faure, prvý tajomník Socialistickej strany (PS), a François Bayrou, predseda Demokratického hnutia (MoDem), ktoré je členom centristickej koalície Spolu! (Ensemble!).

Popoludní na konzultácie príde šéf „prezidentskej strany“ Republika v pohybe (LREM) Stanislas Guerini. Na podvečer dostali pozvanie líderka krajnej pravice Marine Le Penová a vodca komunistov Fabien Roussel.

Druhá najsilnejšia strana – ľavicový blok NUPES prezidentského kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, ktorá získala 131 mandátov, v pondelok (20. 6.) uviedla, že súčasná vláda na čele s premiérkou Borneovou by vzhľadom na výsledky volieb mala odstúpiť.

Na parlamentnej schôdzi 5. júla, keď má Macronom vymenovaná vláda predložiť svoj program, chcú iniciovať návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet