Na hlavný obsah

Hlavná Orbánova poradkyňa označila jeho prejav za nacistický a dala výpoveď

Kritizovala ho za víkendové vystúpenie.

Na maďarskej scéne spôsobila teraz už bývalá hlavná poradkyňa premiéra Viktora Orbána, sociologička Zsuzsa Hegedüsová, škandál. Niektoré myšlienky z víkendového prejavu šéfa vlády totiž označila za „nacistické, dokonca hodné Goebbelsa a tomu, čo chcel dosiahnuť Hitler“.

Židovské organizácie, viaceré mienkotvorné západné médiá i politici už predtým vyjadrili svoje rozhorčenie. Takáto ostrá a otvorená kritika z premiérových vnútorných kruhov však ešte nikdy neodznela.

V prejave na takzvanej letnej univerzite Fideszu v sedmohradskom kúpeľnom mestečku Tušnad predniesol Orbán rozsiahly, ako sa hovorí „ďalšie smerovanie určujúci prejav“.

V jednej pasáži narážal na masy migrantov, a pranieroval Západ, že nedbá, keď sa tam miešajú domáci s ľuďmi inej kultúry. „Avšak tu v Karpatskej kotline to nepôjde, lebo sme ochotní miešať sa medzi sebou, ale nechceme sa stať zmiešanou rasou“.

Analytici z vlády blízkych ústavov sa to snažili bagatelizovať. Poznamenali, že premiér často hovorí vyhrotene, možno provokuje, a že v maďarskom jazyku „fajta“ nemusí znamenať rasu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Hanebné vyhlásenia

Už-už upadal v Maďarsku záujem o inkriminovaný prejav, keď hlavná Orbánova poradkyňa doslova „vykopla dvere“. Najskôr napísala list premiérovi, v ktorom vrátila poverenie a vyslovila ľútosť, že s ním musí pre také hanebné vyhlásenia zrušiť pracovný vzťah. „Nevšimol si si, že vychádzajúc zo svojho antimigračného či protieurópskeho postoja prednášaš čistý nacistický text hodný Goebbelsa?“ pýtala sa.

Premiér jej odpovedal mierne a krátko, hlavne spochybňoval názor, že by bol rasista. No a na to prišiel jej pomerne rozsiahly rozhovor pre opozične ladenú komerčnú televíziu RTL Klub. „Je to čisto rasistický prejav, je to nacistický prejav,“ zdôraznila a dodala „Nie, je to jednoducho diskriminačný prejav – veď naznačuje, že každý, kto nie je biely a kresťan, nemá miesto medzi ľuďmi.“ Podľa sociologičky to už pätnásť rokov nemá odvahu povedať ani západoeurópska krajná pravica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál