Na hlavný obsah

Homofóbom roka je Igor Matovič, ukázala anketa

Tesne za ním skončil Robert Fico.

Homofóbom roka je Igor Matovič, ukázala anketa
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Víťazom desiateho ročníka ankety o anticenu Homofób roka sa stal minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. Tesne za ním skončil expremiér Robert Fico (Smer-SD). Hnutiu OĽANO sa v ankete už dlhodobo „darí“.

Vlani zvíťazil minister obrany Jaroslav Naď, predtým poslankyňa Anna Záborská. Anketu aj tento rok zorganizovali mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. Nominácie vybrali ľudia, do hlasovania sa mohol zapojiť ktokoľvek.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

„Tam Ficov a Pellegriniho kamarát, buz…t pos…tý, plný trezor zlatých tehál miesto stanov pre utečencov.“ Matovič pre toto vyjadrenie v pléne parlamentu získal titul Homofób roka. Zahlasovalo zaňho 33% ľudí.

Na krk mu však v ankete dýchal bývalý premiér a predseda Smeru-SD Fico, ktorý získal o percento menej. „Neželám si, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20-centimetrového pinďúra.

Anticena ich politické renomé nepoškodí, hovorí politológ

Ďalšími nominovanými boli hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík, tenista Martin Kližan a katolícky biskup Jozef Haľko.

„Tí ostatní traja nominovaní dostali všetci iba veľmi málinko. Dá sa povedať, že sa to odohralo medzi dvomi bývalými premiérmi, čo považujem za veľmi smutné. Ak dvaja bývalí predsedovia vlády patria k ľuďom, ktorí šíria tie najnenávistnejšie, najvulgárnejšie výroky o LGBTI menšine na Slovensku,“ priblížil riaditeľ Inštitútu ľudských práv a jeden z organizátorov ankety Peter Weisenbacher.

Politológ Jozef Lenč výsledky ankety nepovažuje za prekvapivé. V prípade bývalých premiérov je podľa neho vidieť zhodu v určitých konzervatívnych postojoch, ktoré nie sú zamerané na ochranu ľudských práv, práve naopak.

„Je to v prípade nielen týchto dvoch politikov, ale aj ostatných. Či už Ľuboša Blahu na jednej strane alebo Györgyiho Gyimesiho na strane druhej. To, že získali toto „ocenenie“ nijako nepoškodí ich politické renomé ani nepomôže. Z tohto hľadiska je to pre nich bezvýznamné, ale mohlo by byť signifikantné pre voličov.“

Ministrovi financií ocenenie doručia poštou, pretože sa s ním osobne stretnúť nechcú. Jediným, kto si cenu za 10 rokov prezval, bol vtedajší predseda národnej rady Andrej Danko, ktorý nakoniec priznal, že pochybil.

O stanovisko Rádiožurnál požiadal aj Matoviča, ten sa k titulu Homofób roka zatiaľ nevyjadril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál