Na hlavný obsah

Horí v Národnom parku Saské Švajčiarsko

Požiar sa rozšíril z českej strany národného parku.

Horí v Národnom parku Saské Švajčiarsko
Lesný požiar. Foto: TASR/AP

Lesný požiar v Národnom parku Saské Švajčiarsko pri hraniciach s Českom stále nie je úplne pod kontrolou, momentálne horí na ploche asi 250 hektárov, informovala agentúra DPA.

Obývané oblasti nie sú ohrozené. V noci s plameňmi bojovalo 148 hasičov a ďalších záchranárov, zapojili sa aj prieskumné policajné helikoptéry. Pod kontrolou stále nie je ani rozsiahly požiar v spolkovej krajine Braniborsko.

Požiar sa do Saského Švajčiarska rozšíril v pondelok ráno (25. 7.) z Národného parku České Švajčiarsko. Do utorkového večera (26. 7.) s ohňom bojovalo päť vrtuľníkov vrátane troch armádnych a stovky hasičov. Oblasť je pre hasičov zle prístupná a vodu na hasenie musia v niektorých oblastiach čerpať dlhými hadicami z riek Labe a Kirnitzsch alebo voziť cisternami.

„Ide o členitú oblasť, do ktorej nie je ľahké sa dostať,“ uviedol Thomas Kunz, hovorca krajinského okresu Saské Švajčiarsko-východné Krušnohorie. Kunz dodal, že situáciu sťažuje počasie a popadané stromy.

Požiar sa šíri na českej strane hranice aj v iných častiach Nemecka

Na českej strane používajú hasiči automobilové rebríky na likvidáciu ohnísk požiaru na skalách priamo v Hřensku. Hasiči v noci zaistili požiarnu obranu evakuovaných obcí Mezná, Hraničná Louka a Vysoká Lípa. „Požiar v súčasnej chvíli neohrozuje zatiaľ neevakuovanú obec Janov,“ informoval na twitteri hasičský zbor Ústeckého kraja.

Na juhu Braniborska bolo proti požiaru nasadených 440 hasičov, ktorí sa snažia dostať pod kontrolu oheň na ploche 500 hektárov. Zasiahnutých je podľa DPA ale až 850 hektárov, keďže oheň zostáva v niektorých častiach ukrytý pod zemou. Hasiči preto musia z bezpečnostných dôvodov pracovať z ciest.

Požiar sa v Braniborsku začal šíriť v pondelok, ešte v ten istý deň muselo svoje domovy opustiť asi 600 obyvateľov okresu Elbe-Elster. Podľa veliteľa miestnych hasičov Thomasa Trodlera „požiar cez noc vďaka chladu trochu pohasol“, možno ale očakávať, že sa cez deň znovu rozhorí.

Braniborský požiar je tento rok zatiaľ najväčším. Podľa odborníkov môže jeho úplné uhasenie trvať dni až týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet