Na hlavný obsah

Human Rights Watch odsúdila popravy v Mjanmarsku

Proces označila za skutok "vyslovenej krutosti".

Human Rights Watch odsúdila popravy v Mjanmarsku
Riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová Foto: twitter

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok(25. 7.) odsúdila popravu štyroch ľudí v Mjanmarsku. Postup tamojšej vojenskej junty označila za skutok „vyslovenej krutosti“. Informovala o tom agentúra AFP.

Riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová povedala, že popravy boli vykonané po nespravodlivých a politicky motivovaných súdnych procesoch. Medzi popravenými boli aj aktivisti Pchjo Zejar Tho a Ťjo Min Juo, a armáda o tom neinformovala ani príbuzných. O poprave sa podľa Pearsonovej dozvedeli iba z vyhlásení junty pre tlač.

„Human Rights Watch je proti trestu smrti vo všetkých krajinách a za každých okolností, pretože je to neodmysliteľná krutosť a konečnosť. Takisto už dlho vyzýva Mjanmarsko, aby prestalo používať trest smrti,“ uvádza sa vo vyhlásení na oficiálnej webovej stránke HRW.

Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry. Štvoricu disidentov odsúdili v januári v procese za zatvorenými dverami a experti Organizácie Spojených národov (OSN)  označili rozsudky smrti, vydané nezákonným súdom nelegitímnej junty, za ohavný pokus vyvolať strach medzi obyvateľmi Mjanmarska, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet