Na hlavný obsah

Leteckí záchranári chcú vypovedať zmluvu so VšZP, tá im neprepláca niektoré zásahy

Zmarené zásahy majú niekoľkokrát mesačne.

Leteckí záchranári plánujú rozviazať zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). A to v prípade, že sa nedohodnú.

Ako jediná poisťovňa im totiž neprepláca letecké zásahy, ak pacienti neskončia v nemocniciach. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že zmarené výjazdy sú zahrnuté v mesačnom paušále, ten im poisťovňa navýšila začiatkom roka.

Na návrh im nereagujú

Takzvané zmarené výjazdy majú leteckí záchranári niekoľkokrát v mesiaci. Vždy ide o pacientov, ktorí potrebujú plné nasadenie zdravotníkov.

VšZP navýšila od 1. januára mesačný paušál pre každú leteckú stanicu o 13 000 eur. Podľa riaditeľky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Ivety Križalkovičovej to však nepokrýva zmarené výjazdy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Komunikácia medzi zmluvnými stranami viazne. Leteckí záchranári požadujú ukotviť zmarené výjazdy novým dodatkom zmluvy. Ešte v januári poslali návrh, na ktorý doteraz nikto nereagoval.

Obrátili sa aj na ministerstvo zdravotníctva. To sľubuje, že k situácii zaujme stanovisko a vecou sa budú zaoberať príslušné vecné odbory.

Vrtuľníková záchranná služba často vyráža na svoje náklady aj v prípade zahraničných pacientov. Prvoradá je pre nich záchrana života. Pri vyslaní operačným strediskom, záchranári nikdy nevedia, či majú pacienti kartu poistenca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko