Na hlavný obsah

Ľudia za nimi cestujú desiatky kilometrov. Kde najviac chýbajú lekári?

Rezort zdravotníctva reaguje príspevkom.

Na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 primárnych pediatrov. Iba niekoľko miest v republike má sieť lekárov v poriadku.

Ministerstvo zdravotníctva na katastrofálny stav reaguje ponukou peňazí. Záujemcovia – lekári – môžu získať nenávratný príspevok na vybavenie ambulancie vo výške 60 000 eur.

Pod okres Krupina v Banskobystrickom kraji spadajú dve mestá a 34 obcí. Lekári tu dlhodobo chýbajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Najhoršia situácia sa javí v oblasti detských lekárov. Tu nám hrozí, že nám zostane jeden detský lekár na celý okres Krupina,“ priblížil Radoslav Vazan (nezávislý), primátor mesta Krupina.

Ľudia s deťmi musia za starostlivosťou cestovať desiatky kilometrov. „My dochádzame do Zvolena. Keďže Zvolen nie je blízko a pri dnešných cenách nafty a benzínu… Nuž, ale keď človek musí ísť, čo spraví? Musí ísť,“ hovorí obyvateľ Krupiny.

Na mape (viď reportáž, pozn.) sú čiernou znázornené okresy, kde je kriticky nedostatok pediatrov. Je tam Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica, no problém nájsť detského lekára majú aj obyvatelia hlavného mesta a priľahlých obcí.

„Máme asi 1 054 primárnych pediatrov, potrebovali by sme asi 1 500. Ideálny stav je asi 1 100 detí na jedného pediatra. Priemerný vek slovenských pediatrov je 61 rokov a 51 % je v dôchodkovom veku. Keby všetci pediatri, ktorí majú právo ísť na dôchodok, odišli, tak viac ako polovica slovenských detí nemá svojho pediatra,“ vyčíslila Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu.

Ministerstvo zdravotníctva chce z Plánu obnovy SR podporiť vznik 170 nových ambulancií. Poskytne 60 000 eur žiadateľovi – lekárovi – ktorý pôjde pracovať do kriticky nedostatkových obcí. Výzvu zverejní rezort v auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko