Na hlavný obsah

Nemocnice po celom Slovensku odkladajú plánované operácie

Dôvodom nie je len čerpanie dovoleniek.

Nemocnice po celom Slovensku odkladajú plánované operácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Plánované operácie narazili na ďalšiu prekážku. Najskôr to bola pandémia a teraz nedostatok zdravotníkov. Viaceré nemocnice už plánované operácie obmedzili na polovicu.

Lekárske odborové združenie hovorí o situácii, ktorá môže ohroziť životy. Minister zdravotníctva zase o tom, že počas leta ide o bežný postup, pretože zdravotníci čerpajú dovolenky. Preto tvrdí, že vyhlásenie núdzového stavu nehrozí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Ak majú ľudia naplánovanú operáciu, možno si na ňu ešte počkajú. Väčšina nemocníc naprieč celým Slovenskom totiž začala s ich odkladaním. Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský hovorí, že pre čerpanie nahromadenej dovolenky sa k zákrokom dostanú najskôr na jeseň.

„Počas prázdnin sa obmedzujú operácie aj v najväčších nemocniciach, ako sú Banská Bystrica, Bratislava, Košice. Vo fakultných nemocniciach Trenčín, Žilina, Trnava, ale týka sa to aj malých nemocníc v Poprade či Prievidzi.“

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) hovorí, že ide o bežný letný scenár. „Treba si uvedomiť, že po dvoch rokoch aj zdravotnícki pracovníci potrebujú istý oddych na načerpanie síl.“

Obrovský sklz v počte operácií

Podľa Visolajského však nie je problém to, že zdravotníci čerpajú dovolenky. „Problém je, že zdravotníkov je tak málo, že už len čerpanie dovoleniek ochromí chod viacerých oddelení.“

Lengvarský si myslí, že zdravotníctvu vyhlásenie núdzového stavu nehrozí. „Myslím si, že život ohrozujúce zákroky sa budú vykonávať. Neodkladná zdravotná starostlivosť bude stále bežať.“

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová však upozorňuje, že tentokrát má Slovensko v počte operácií obrovský sklz. Tvrdí, že za posledné dva roky lekári urobili o 207 000 zákrokov menej ako v období pred pandémiou. A slovo „akútne“ tak naberá nový rozmer.

Ak onkologický pacient bude mať tri – štyri mesiace odkladanú operáciu, tak sa jeho zdravotný stav rapídne zhorší. Dosť neskoro sa zachytia samotné ochorenia, pretože boli odložené aj prevencie,“ pripomína Lévyová.

Koncom leta navyše hrozí, že zo systému hromadne odíde 3 000 nemocničných lekárov. Výpovede plánujú podať pre neustále sa zhoršujúci nielen personálny stav v zdravotníctve.

Lengvarský ubezpečil, že systém zvyšovania platov by mali predstaviť v najbližších týždňoch. Podľa rezortu je to prvý a najskôr realizovateľný krok pre udržanie zdravotníkov v systéme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál