Na hlavný obsah

Matovič zatiaľ odvolaný nebude

Žiadna zo strán to iniciovať neplánuje.

Igor Matovič zatiaľ nebude čeliť odvolávaniu zo strany opozície v prípade trojkoalície. Smer-SD sa na ministra financií špeciálne nesústredí. Strana sa zameriava na zbieranie podpisov na referendum za predčasné voľby.

Približne o mesiac sa začne septembrová schôdza parlamentu. Viacerí poslanci očakávajú, že ak SaS odíde z koalície, ako prvé budú riešiť návrh na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie. Opozícia však možné oslabenie vládneho štvorlístka zatiaľ neplánuje využiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Toto nie je len o Igorovi Matovičovi ale o celej vláde a pre nás sú najdôležitejšie predčasné parlamentné voľby. My sa hlavne sústredíme na referendum,“ vyjadril sa podpredseda strany SMER-SD Richard Takáč.

Podmienkou SaS na zotrvanie v koalícii je odchod Igora Matoviča z vlády. Ak sa táto požiadavka nesplní, strana prejde na opozičný breh. Napriek tomu SaS nebude iniciovať odvolanie Igora Matoviča. Zatiaľ takýto návrh nezvažuje podporiť ani čerstvý člen Juraj Krúpa, ktorý si myslí, že Igor Matovič nakoniec odíde sám.

„Je to možný scenár a pokiaľ by sa tak stalo, tak si viem predstaviť, že by SaS pokračovala v tejto koalícii,“ povedal Krúpa.

Kollár sa pokúsi o zmenu ústavy

V septembri si tak poslanci zrejme na stole nenájdu návrh na odvolanie ministra financií ale návrh na zmenu ústavy. Boris Kollár chce rokovať o tom, aby ľudia mohli referendom rozpustiť parlament. Tvrdí, že po vlaňajšom neúspešnom pokuse opozície o vyhlásenie referenda ich k tomu nepriamo vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„Ja som dal ten sľub za Sme rodina a my to predložíme, to je celé. Ostatní nech sa vyfarbia,“ povedal k otázke politickej vôle Kollár (OĽANO).

Na zmenu ústavy je totiž v parlamente potrebných 90 hlasov. Opozícia toľko poslancov nemá a nemala by ich ani so stranou SaS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko