Na hlavný obsah

Juraj Krúpa vstúpil do poslaneckého klubu SaS

Stal sa tímlídrom pre otázky obrany.

Juraj Krúpa vstúpil do poslaneckého klubu SaS
Uznesenie Republikovej rady SaS z 28. 7. 2022 a prijatie Juraja Krúpu ako team leadera strany SAS pre obranu. Foto: SITA/Branislav Bibel

Poslanecký klub SaS sa rozšíril o nového člena. Vstúpil do neho Juraj Krúpa, ktorý vo štvrtok (28. 7.) oznámil svoj odchod z poslaneckého klubu OĽANO.

Ako priblížil, z klubu OĽANO odišiel po zrelej úvahe a dlhšom uvažovaní. Svoje rozhodnutie dlhšie odkladal, ale poslednou kvapkou bolo priznanie toho, že by sa mohla vytvoriť menšinová vláda za podpory „rôznych extrémistov, kriminálnikov a kadekoho, ľudí, ktorí bojovali proti tejto koalícii počas celého vládnutia“.

Poznamenal, že v rámci OĽANO sa vždy snažil pôsobiť odborne, jasne komunikovať veci a byť kritický vo vnútri hnutia. Očakával však istú sebareflexiu hnutia, čo sa podľa neho nestalo. Dodal, že časom zistil, že sa ocitol v ultrakonzervatívnom hnutí, ktoré bojuje proti liberalizmu.

„Neodchádzam s krvavými očami alebo nenávisťou, ale uvedomujem si vážnosť situácie, ktorá nastala. Je to o budúcnosti Slovensku, vnímame nálady ľudí a budúcnosť nemôže byť ovplyvňovaná nepredvídateľnosťou jednej osoby,“ vysvetlil svoj vstup do klubu SaS. Vníma ju ako stranu odborníkov, ktorá je jasne hodnotovo ukotvená. „Rozhodol som sa moju odbornosť zúročiť v strane, s ktorej hodnotami sa stotožňujem,“ dodal.

Jednomyseľné rozhodnutie republikovej rady

Šéf liberálov Richard Sulík ozrejmil, že sa Republiková rada SaS vo štvrtok jednomyseľne uzniesla na vymenovaní Krúpu za tímlídra pre otázky obrany. „Oceňujeme ľudí, ktorí držia slovo a robia to, čo hovoria. Vážim si jeho principiálny postoj aj v tom, že kolaborácia s fašistami je neakceptovateľná,“ povedal Sulík na margo svojho rozhodnutia, prečo oslovil Krúpu na spoluprácu.

Republiková rada sa tiež uzniesla na vytvorení trojčlenného tímu pre rokovania o novej koaličnej zmluve. Rozhovory budú okrem Sulíka viesť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister školstva Branislav Gröhling. Sulík zopakoval, a je to aj podmienka republikovej rady, že budú súhlasiť iba s takou novou koaličnou zmluvou, z ktorej bude jednoznačne vyplývať, že Igor Matovič nebude členom vlády.

Reakcie:

„Žijeme zvláštnu dobu obdivu charakteru ľudí, ktorí ho nemajú. Zrada je viac ako vernosť. Prachy viac ako poctivosť… A mafia robí aj nemožné, len aby sa vrátila k moci,“ napísal na sociálnej sieti facebook líder OĽANO Igor Matovič.

Príspevok mu komentoval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš so slovami: „V ťažkých časoch charakter rozhoduje #bojujemeďalej“.

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) piatkovú (29. 7.) tlačovú konferenciu strany SaS hodnotí ako verejné oznámenie občanom, že strana SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Podľa neho ide o stranícky egoizmus.

Mimoparlamentný Hlas-SD považuje predčasné voľby za jedinú možnosť, ako ukončiť špinavé zákulisné politické hry“. Opakovane vyzýva koaličné strany, aby okamžite začali rokovať o ich termíne. Kritizuje, že vláda sa v lete venuje svojim vnútorným sporom namiesto okamžitej pomoci ľuďom. „Odchody, prestupy, kupčenie s poslaneckými hlasmi, plány o menšinovej vláde s fašistami. To sú jediné veci, ktorým dnes venuje pozornosť vládna koalícia.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko