Na hlavný obsah

Minimálne dôchodky sa na budúci rok zrejme zvyšovať nebudú

Vláda rozhodla o ich zmrazení ešte pred dvomi rokmi.

Minimálne dôchodky sa na budúci rok zrejme zvyšovať nebudú. Vláda rozhodla o ich zmrazení ešte pred dvomi rokmi. Najmenej – 334, 40 eur dostávajú tí penzisti, ktorí odpracovali 30 rokov.

Opozícia vyzvala vládu, aby dôchodky odmrazila a ich suma sa mohla zvýšiť spolu s ostatnými penziami. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že situáciu s minimálnymi dôchodkami analyzujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pani Helena pred nástupom do dôchodku odpracovala 35 rokov. Dnes poberá minimálny dôchodok.

„Je to veľmi nepríjemné. Je to hanba, že človek vyše 30 rokov robí a teraz musí byť odkázaný na druhých,“ hovorí pani Helena.

Mnohí penzisti si neprilepšia

Od nového roka sa budú dôchodky valorizovať o takmer 12 percent. Mnohí dôchodcovia si napriek tomu od budúceho roka neprilepšia. Valorizuje sa totiž iba ten dôchodok, ktorý im Sociálna poisťovňa vypočítala, nie minimálny, ak ho poberajú.

„Ak ste mali veľmi nízke príspevky do Sociálnej poisťovne, tak vám vzniká minimálny dôchodkový nárok okolo 250 eur. To by bolo veľmi málo, ale aj toto sa vám indexuje. Zákon však hovorí, že nemôžete dostať menej ako tzv. minimálny dôchodok,“ vysvetľuje Vladimír Baláž, vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV.

„Sociálna poisťovňa po valorizácii vypláca dôchodcom vždy ten pre nich výhodnejší dôchodok,“ doplnil Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ministerstvo práce ešte pred dvomi rokmi zmrazilo minimálne dôchodky a teda aj ich valorizáciu. Bývalá vláda ich totiž z roka na rok zvýšila o 55 eur, stúpli teda viac, ako napríklad starobné či invalidné dôchodky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko