Na hlavný obsah

Penzisti si od budúceho roka výrazne prilepšia

Seniori trvajú na mimoriadnej valorizácii ešte v tomto roku.

Penzisti si od budúceho roka výrazne prilepšia. Dôchodky porastú o 11,8 desatín percenta, čo je najvyšší nárast v histórii. Ekonóm však upozorňuje, že inflácia bude do konca roka pravdepodobne rásť ďalej. A to sa v peňaženkách dôchodcov od januára nepremietne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak má senior v tomto roku dôchodok napríklad 500 eur, od januára bude dostávať o 59 eur viac. Dôchodcom sa penzie zvyšujú na základe takzvanej dôchodcovskej inflácie, ktorá dosiahla hodnotu 11,8 desatín percenta. V nej sa zohľadňuje rast cien tovarov a služieb, ktoré seniori najviac kupovali a využívali v prvom polroku tohto roka.

„Dôchodcovia majú spotrebný kôš trošku odlišný, lebo míňajú viac za lieky a menej za mobily a kultúru. Treba však vidieť, že dôchodcovia dostanú tie nové dôchodky až od prvého januára, čiže to zvýšenie, 11,8 percenta už nezachytí infláciu, ktorá bude do konca roka, a ktorá bude pravdepodobne vyššia,“ upozorňuje Vladimír Baláž, vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV.

Jednota dôchodcov Slovenska naďalej pripomína, že penzisti potrebujú pomoc skôr ako na budúci rok. Trvajú na mimoriadnej valorizácii ešte v tomto roku.

Seniori potrebujú financie okamžite

„Tento rok stále trváme na 8% valorizácii, pretože tí ľudia potrebujú finančné prostriedky teraz. V januári už je neskoro,“ tvrdí Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska.

„Mrzí ma, že vláda nepristúpila na náš návrh, aby sme valorizáciu predsunuli. Aby sme už niekoľko z tých 12 % zvýšili už teraz, napríklad od prvého júla alebo od prvého augusta, a nečakali až do prvého januára. Seniori potrebujú jesť, kúriť, svietiť aj teraz aj zajtra aj budúci mesiac,“ hovorí Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že jednorazovú finančnú pomoc by niektorí seniori s nízkym dôchodkom mali vidieť ešte tento rok.

„Inštitút sociálnej ekonomiky, ktorý je inštitútom nášho rezortu, po 31. júli vyhodnotí pokračujúcu infláciu s dosahom na jednotlivé cieľové skupiny obyvateľstva a, samozrejme, aj dôchodcov,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko