Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva plánuje zredukovať sieť detských pohotovostí

Pediatri varujú pred zaťažením urgentných príjmov.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje zredukovať sieť detských pohotovostí
Ilustračná snímka. Zdravotná prehliadka trojmesačného dieťaťa. Foto: TASR

Detské pohotovosti čaká zmena. Ohlásil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Slovensko má totiž málo detských lekárov a podľa ministra je ich husté rozmiestnenie zbytočné. Pediatri nesúhlasia a varujú, že ak sa ešte zvýši nápor na urgentné príjmy a nemocnice, môže nastať kolaps.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Ambulantných pohotovostní pre deti je na Slovensku podľa ministra zbytočne veľa. Tvrdí, že pediatri sú vyťažení a práve preto, že ich je málo, nezvládajú prevádzkovať aktuálnu sieť pohotovostí.

„Tento štát už nemá na to, aby mohol prevádzkovať takú hustú sieť detských pohotovostných služieb. Z mojej strany je to dokonca aj zbytočné. Starostlivosť bude, samozrejme, zabezpečená v nemocničných zariadeniach, ktoré na to sú,“ uviedol Lengvarský.

Pobúrenie pediatrov

Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý je sám pediatrom, hovorí, že vyhlásenie ministra pobúrilo detských lekárov naprieč celým Slovenskom. V ambulantných pohotovostiach totiž ordinujú obvodní lekári, ktorí podľa neho po zatvorení pohotovostí na urgentný príjem do nemocnice nepôjdu.

„Už teraz sú pohotovosti v nemocniciach na hranici únosnosti pre slúžiacich lekárov. Je absolútne nereálne, aby sme túto pohotovostnú službu prevzali za obvodných lekárov,“ priblížil pre Rádiožurnál.

Zbytočné sú podľa Lengvarského detské pohotovosti napríklad v Dolnom Kubíne či v Ružomberku. Ružomberok je podľa Visolajského jediné mesto, ktoré stojí za to prehodnotiť. Zároveň upozornil, že detských urgentných príjmov sú na Slovensku iba štyri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál