Na hlavný obsah

V Ružomberku končí detská pohotovosť, dôvodom je nedostatok lekárov

Tí nestíhajú ordinovať ani vo svojich ambulanciách.

Od októbra sa končí činnosť detskej pohotovosti v Ružomberku. Rodičia s chorými deťmi budú musieť cestovať mimo ambulantných hodín do okresov Dolný Kubín alebo Liptovský Mikuláš. Dôvodom je nedostatok lekárov, ktorí popri pohotovostných službách nestíhajú ordinovať ani vo vlastných ambulanciách, a preto dali výpovede.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Paula Nemčíková je s manželom a deťmi na dovolenke na Donovaloch. Svojho detského lekára majú ďaleko a tak museli navštíviť ružomberskú pohotovosť.

„Prišli sme z Donovalov kvôli tomu, že syn je chorý. Mal teplotu, bolí ho hrdlo. Predpokladám, že asi angína. Potrebujeme lieky,“ hovorí.

Pohotovostná služba funguje v pracovné dni od 16.00 h do 22.00 h. Počas víkendov a sviatkov celý deň. Striedajú sa tam lekárky, ktoré počas pracovných dní ordinujú vo svojich ambulanciách.

,,Okrem ambulancie odrobíme nespočetný počet nadčasových hodín v službách. A ten počet sa neustále zvyšuje. Momentálne je to okolo 400 hodín ročne. A, samozrejme, lekár nemá čas si adekvátne po službe oddýchnuť, pretože na druhý deň ide znova do práce,“ opisuje detská lekárka Zora Zdráhalová.

Za posledné štyri roky v Ružomberku prestali ordinovať štyria detskí lekári. Zo zvyšných ôsmich, siedmi podali výpovede z pohotovostných služieb. Tri mesiace ich napriek tomu musia ďalej slúžiť.

Podľa Žilinského samosprávneho kraja by bolo najvhodnejšie, ak by pevné body pohotovostných služieb prevádzkovali nemocnice. Tá ružomberská o detskú pohotovosť nemala záujem a prevádzkuje len pohotovostnú službu pre dospelých.

Činnosť detskej pohotovosti v Ružomberku sa v októbri pravdepodobne skončí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny