Na hlavný obsah

Mnohé samosprávy vytvorili volebné obvody nezákonným a protiústavným spôsobom

Najproblematickejšie sú v Bratislave a Bratislavskom kraji.

Mnohé samosprávy vytvorili volebné obvody nezákonným a protiústavným spôsobom
Ilustračné foto - vkladanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

Obce a samosprávne kraje majú na zverejnenie volebných obvodov a počtov poslancov zastupiteľstiev čas do stredy (20. 7). Sedem krajov z ôsmych však vytvorilo volebné obvody v rozpore so zákonom aj ústavou.

Župné a komunálne voľby preto budú v októbri sprevádzať rozsiahle porušovania rovnosti volebného práva. Obvody pre komunálne voľby na tom nie sú o nič lepšie. Ako prvý na problém poukázal denník N.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

Najproblematickejšie volebné obvody sú v Bratislavskom kraji a v meste Bratislava, tvrdí volebný expert Daniel Kerekes.

„Vychádza tam nepomerný počet obyvateľov na počet volených poslancov. A druhý dôvod je, že trebárs v Bratislavskom samosprávnom kraji majú volebné obvody podivné tvary, ktoré nerešpektujú administratívne členenie, vytvorili ich ad hoc a pridelili im nejaký počet poslancov,“ vysvetlil Kerekes.

Nepomerný počet poslancov

Hovorí tiež, že samosprávy si vytvárajú také malé volebné obvody, že im často nevedia priradiť pomerný počet poslancov. Na jedného by v krajských voľbách podľa zákona malo pripadať 12 000 až 15 000 obyvateľov.

Ak je toto číslo nižšie alebo vyššie hovoríme o odchýlke, ktorá by podľa Benátskej komisie nemala prekračovať 10 percent.

Na úrovni krajov sa aktuálne pohybuje okolo 40 percent. Horšie je to na úrovni miest, kde sa odchýlka pohybuje až pri 80 percentách. Bratislavu viaže zákon o hlavnom meste, podľa ktorého musí mať každá mestská časť samostatný volebný obvod.

„Čo je svojím spôsobom nezmysel. Mesto Bratislava malo určite postupovať tak, že malo vytvoriť iné volebné obvody, ignorovať zákon o hlavnom meste a určiť volebné obvody tak, aby zachovalo rovnosť volebného práva,“ myslí si Kerekes.

Ministerstvo nemôže zasiahnuť

Riaditeľka Odboru volieb a referenda rezortu vnútra Eva Chmelová hovorí, že ide o rozhodnutie samosprávy. Ministerstvo tak nemá právo zasahovať do tohto rozhodnutia.

„Jediný, kto má oprávnenie posudzovať zákonnosť rozhodnutí obce je buď prokuratúra, alebo Najvyšší správny súd SR. Z môjho pohľadu je dôležité, aby nielen voliči, ale aj kandidáti na túto skutočnosť poukazovali a aby nezákonné rozhodnutie aj napádali,“ dodáva.

Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) hovorí, že to nie je nič tak zarážajúce, ak si uvedomíme, že Slovensko je široko-ďaleko jediná krajina, ktorá si parlament volí v jednom volebnom obvode.

„Vidíme, že v Národnej rade Slovenskej republiky je bežné mať poslancov s 200 alebo 300 preferenčnými krúžkami. Je teda viac ako isté, že ich takmer nikto nezvolil, ale v NR SR sa ocitli vďaka dobrému miestu na kandidátnej listine,“ doplnil Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál