Na hlavný obsah

Pred cestou do Chorvátska si treba skontrolovať platnosť dokladov, radí polícia

Na preukazovanie by turisti nemali používať zdravotnú kartičku.

Pred cestou do Chorvátska si treba skontrolovať platnosť dokladov, radí polícia
Ilustračná snímka - dovolenka v Chorvátsku. Foto: TASR

Slovenskí turisti, ktorí plánujú dovolenku v Chorvátsku, by si pred cestou mali skontrolovať platnosť dokladov. Ide o občiansky preukaz alebo cestovný pas, ktorými sa budú pri kontrole preukazovať.

Na tento účel by však nemali používať zdravotnú kartičku, kde chýba fotografia. Upozorňujú na to slovenskí policajti, ktorí pôsobia v Chorvátsku počas letnej turistickej sezóny.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, ďalším problémom, s ktorým sa slovenskí policajti pri Jadrane často stretávajú, je nesprávne parkovanie a následné uhrádzanie pokút. Policajti turistom odporúčajú zaplatiť pokutu ešte počas pobytu v Chorvátsku na ktorejkoľvek pošte, prípadne v banke.

Hovoria aj o zmenách pri platení diaľničného mýta. Na niektorých mýtnych staniciach sa od decembra 2021 zaviedla len bezhotovostná úhrada. Teda úhrada platobnými kartami alebo priamo ENC/ETC zariadením (elektronické platenie mýta).

Straty a krádeže

Polícia tiež upozorňuje, že stratu dokladov, evidenčných čísel vozidiel alebo ich krádež treba nahlásiť na najbližšej policajnej stanici. Slovenskí občania tam dostanú potvrdenie od chorvátskej polície.

Následne v prípade, ak občan nemá iný doklad na vycestovanie, treba kontaktovať veľvyslanectvo SR v Chorvátsku za účelom vydania náhradného dokladu na vycestovanie.

Slováci by si mali dať pozor aj na svoje osobné veci, ktoré by nemali nechávať na pláži bez dozoru. Pozornosť treba sústrediť aj na kabelky a príručné tašky. Hlavne v úzkych uličkách a na preplnených miestach, apeluje polícia.

„Nenechávajte si peňaženku, peniaze a doklady vo vozidle. Vozidlo treba zamknúť aj pri kratšom opustení. Apartmánové izby zamykajte aj v noci, keď spíte,“ uviedla Bárdyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko