Na hlavný obsah

Na Slovensku sa roztáča inflačná špirála. Vysoké ceny zdvíhajú platy a vyššie platy zase ceny tovarov

Ako dlho to potrvá sa nedá odhadnúť.

Na Slovensku sa roztáča inflačná špirála. Vysoké ceny zdvíhajú platy a vyššie platy zase ceny tovarov
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: TASR

Na Slovensku sa roztáča inflačná špirála. Celosvetové zdražovanie energií, potravín a služieb tlačí aj na rast platov – najmä v súkromnom sektore.

Z tohto dôvodu sa zamestnávatelia na napätom trhu práce snažia ľuďom kompenzovať zvyšujúce sa náklady na bežný život. Ekonómovia upozorňujú, že hoci ide pre zamestnancov v ťažkých časoch o dobrú správu, sú tu viaceré riziká.

Vyššie mzdy môžu enormnú infláciu ešte zrýchliť a predĺžiť jej trvanie na niekoľko rokov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Vyššie platy vedú k vyšším cenám

Inflácia na Slovensku dosahuje od vypuknutia vojny na Ukrajine rekordné čísla. Len v máji dosiahla 12, 5 percentnú hranicu – a nič nenasvedčuje tomu, že by sa kurz mal meniť.

Práve naopak. Ekonómovia očakávajú, že vysoké ceny energií – najmä plynu – potiahnu infláciu aj v budúcom roku. Na enormné zdražovanie už reagujú zamestnávatelia.

Keďže trh práce je napätý a súkromníci sa snažia udržať kvalitných ľudí, rastú im platy. Roztáča sa tak inflačná špirála.

„Začne sa to preklápať vtedy, keď si zamestnanci, vďaka napätiu na trhu práce, začnú vyžadovať adekvátne zvyšovanie miezd, aby príjmovo nestrácali,“ vysvetľuje Martin Hudcovský z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Hoci je rast platov pre mnohých vítanou správou – najmä v časoch, keď energie a potraviny zdražujú o desiatky percent – ekonómovia upozorňujú na riziká. Vysoké ceny tovarov síce zdvíhajú platy, no vyššie platy zase ceny tovarov.

Ako dlho ešte zdražovanie potrvá?

„Ak bude trh práce veľmi napnutý a nedostatok ľudí sa bude riešiť vyššími mzdami, tak tie mzdy nad rámec produktivity, budú udržiavať infláciu dlhšie pri živote,“ vysvetľuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Prognózy predpovedajú, že vysoká inflácia sa udrží na Slovensku nielen v tomto, ale aj v nasledujúcom roku. Dôvodom sú najmä regulované ceny plynu pre domácnosti, ktoré pocítime od januára.

Ekonóm Slovenskej akadémie vied a poradca premiéra Vladimír Baláž tvrdí, že inflačné tlaky bude v súčasnosti veľmi ťažké zastaviť. Podľa neho sa nedá na sto percent predpovedať, koľko ešte zdražovanie potrvá.

„Príčiny inflácie sú veľmi podobné ako v 70. rokoch. Vtedy boli vojny, ktoré spôsobili nedostatok ropy. Dnes je tá situácia veľmi podobná. V 70. a 80. rokoch tá inflačná epizóda trvala zhruba 12 rokov,“ povedal.

Baláž pripomína, že jedna vec je súkromný sektor, druhá ten verejný – teda platy zdravotníkov či učiteľov. Kým súkromné firmy premietnu vyššie mzdy svojich zamestnancov do cien tovarov a služieb, štát je limitovaný svojim rozpočtom.

„Tam si musia urobiť tabuľku priorít a povedať si, že keď mi niekto utečie, kto mi bude chýbať najmenej a kto najviac?“

Inými slovami, štát sa podľa ekonóma musí rozhodnúť, komu pridá a komu nie, a to tak, aby neohrozil fungovanie napríklad zdravotníctva alebo škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika