Na hlavný obsah

Zdraželi nielen bežné tovary a služby. Rekordná inflácia siaha ľuďom aj na úspory

Zdraželi aj hypotéky.

Zdraželi nielen bežné tovary a služby. Rekordná inflácia siaha ľuďom na úspory a od začiatku roka predražuje aj hypotéky. Finanční poradcovia upozorňujú, že domácnosti môžu stratiť tisíce eur ročne. Odborníci radia prehodnotiť zmluvy, ale aj obmedziť niektoré výdavky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To, že domácnosti na Slovensku čakajú ťažké časy potvrdzujú štatistiky o inflácii. Tá minulý mesiac dosiahla viac ako 12 percent. Rekordné zdražovanie cítia ľudia najmä na benzínových pumpách či v obchodoch.

Podľa finančných odborníkov domácnosti s priemerným príjmom môžu prísť mesačne až o 350 eur v dôsledku najvyššieho zdražovania za dve dekády. Analytici zahrnuli do výpočtov nielen vyššie ceny v obchodoch, ale aj infláciu, ktorú často nevnímame.

„Tá má presah cez celé spektrum finančných produktov, ktoré slovenské domácnosti využívajú. Napríklad úspory, ktoré majú Slováci na bežných účtoch, na termínovaných vkladoch alebo na iných finančných nástrojoch alebo aj cez úvery,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik, analytik a generálny riaditeľ Partners Investments.

Realitný trh zažíva turbulentné obdobie. To, že ceny nehnuteľností rastú je už obohraná pieseň, novinkou tento rok je neustále zdražovanie hypoték. Neprejde týždeň bez toho, aby niektorá z bánk nezvýšila úrokovú sadzbu.

„Na trhu máme banky, ktoré až sedemkrát zmenili úrokové sadzby. Aktuálne máme informácie, že budúci týždeň príde ďalšia banka s úpravou úrokovej sadzby. Toto navýšenie bude na úrovni 0,6 až 0,8 % podľa typu fixácie,“ hovorí Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

Odborníci preto radia poupratovať si vo finančných produktoch, ktoré platíte. Okrem železnej rezervy odporúčajú nedržať na bežnom účte veľký obnos peňazí, domácnosti by mali zároveň prehodnotiť aj výdavky na dopravu a zábavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika