Na hlavný obsah

Na výstavbe nájomných bytov môžu profitovať aj firmy s nejasným pozadím

Ministerka spravodlivosti žiada zmenu.

Na výstavbe štátom podporovaného nájomného bývania budú môcť profitovať aj firmy, ktoré nemajú jasné vlastnícke pozadie, aj keď pôvodný návrh zákona túto možnosť vylučoval.

V znení, ktoré Sme rodina predložila na schválenie parlamentu, bola podmienka, aby vlastník nehnuteľnosti bol zapísaný v protischránkovom registri. V pozmeňujúcom návrhu táto povinnosť zo zákona vypadla. Upozorňuje na to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Protischránkový register funguje už šesť rokov. „V ňom sa dá rozkryť, ktorá fyzická osoba vás vlastní alebo kontroluje. Veľa ľudí si myslí, že to je vidno z obchodného registra, ale nie je. Keď máte vlastnenú firmu inou firmou a tá je vlastnená nejakou zahraničnou firmou, tak sa nedá vidieť, ktorá fyzická za tým je,“ vysvetlil jeho úlohu pre Rádiožurnál advokát a spoluzakladateľ registra Andrej Leontiev.

Do výstavby nájomných bytov sa tak budú môcť zapojiť aj firmy, ktoré boli vymazané z tohto registra. Stavba štátom podporovaného bývania firmám prinesie garantovaný zisk na 25 rokov aj daňové úľavy pri výstavbe.

Išlo o kompromis?

Pozmeňujúci návrh predložil poslanec Miloš Svrček zo Sme rodina. „Celý pozmeňujúci návrh bol výsledkom kompromisu medzi rokovaniami v rámci úradu podpredsedu vlády pre legislatívu, ministerstvom financií a spravodlivosti,“ konštatoval.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková z SaS tvrdí, že to nie je pravda. Upozorňuje, že všetci ministri vo vláde vedia, že pri témach, ktoré zahŕňajú protischránkový register majú pripravovanú legislatívu konzultovať s rezortom spravodlivosti.

„Nikto ma v tejto súvislosti nekontaktoval, neopýtal sa ma na názor. Vo veľkom pozmeňovacom návrhu, v ktorom sa to jednoducho stratilo, bola takáto právna úprava urobená. Je to veľká chyba, a treba to napraviť,“ podčiarkla.

O situáciu sa zaujíma aj premiér

Na chaos pri predloženom pozmeňujúcom návrhu sa sťažoval v pléne aj predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský z OĽANO. „Je to škoda, že takýto dôležitý zákon sa mení takýmto rozsiahlym pozmeňovacím návrhom, ktorým sa úplne stráca prehľad v tom, čo tam skutočne je. Myslím si, že bolo lepšie stiahnuť zákon a predložiť ho ešte raz.“

Na otázku Rádiožurnálu, prečo z návrhu vypustili povinnosť zápisu v protischránkovom registri Svrček reagoval, že existuje Centrálny register zmlúv. „Čiže už tu máme vytvorený tento systém.“

O situáciu sa zaujíma už aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Predseda vlády presadzuje transparentnosť pri podnikaní a zvlášť pri podnikaní s podporou štátu, ako je to v prípade nájomného bývania. Vypustenie tejto podmienky preto preverí a vyžiada si informácie a stanovisko od podpredsedu vlády Štefana Holého,“ avizovala hovorkyňa Ľubica Janíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika