Na hlavný obsah

Slovensko by na nájomné byty mohlo dostať až šesť miliárd eur

Dvojizbový byt v Bratislave by záujemcu mohol stáť 310 eur.

Slovensko by na nájomné byty mohlo dostať až šesť miliárd eur
Ilustračná snímka - nájomné byty. Foto: RTVS

Na projekt nájomného bývania by mohlo Slovensko dostať šesť miliárd eur. Takáto suma by pokryla výstavbu zhruba 40 000 nájomných bytov. Povedal to vo štvrtok (14. 7.) podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina).

Záujem o investície do projektu prejavili už štyri finančné skupiny – YIT, Vienna Insurance Group, Heimstaden či BWS-Gruppe. Všetky majú podľa neho viac než dobré kapitálové vybavenie.

Zo šiestich miliárd eur, ktoré by spomínané finančné skupiny vedeli alokovať, by 2,5 miliardy eur bolo k dispozícii ihneď po podpísaní investičných zmlúv.

Mapovanie nájomného bývania

Holý uviedol, že prvým formálnym krokom na začatie projektu je založenie Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania. Agentúru schválili v stredu (13. 7.) na rokovaní vlády. Vzniknúť má do konca júla.

Jej primárnou úlohou je spracovať cenovú mapu podľa toho, ako je v ktorom kraji zastropované regulované nájomné. Výsledkom bude maximálna cena za štvorcový meter nájomného bytu.

„Nájmy vychádzajú zhruba o 30 až 40 % lacnejšie podľa regiónu oproti komerčnému nájmu,“ povedal. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) doplnil, že cena bude nižšia aj ako potenciálne hypotekárne splátky na daný typ bytu.

Holý pre predstavu uvádza, že nový dvojizbový byt v Bratislave stojí zhruba 180 000 eur. Hypotéka aj s prevádzkovými nákladmi na takýto byt vyjde minimálne 650 eur.

V tomto mechanizme bez zamestnávateľskej podpory by takýto byt vychádzal na 490 až 500 eur vrátane prevádzkových nákladov. Po započítaní zamestnávateľského príspevku by mesačná cena bola zhruba na úrovni 310 eur.

„Nájomné bývanie robíme pre ľudí, ktorí majú čoraz väčší problém s vyššími cenami hypoték a nákladov na bývanie,“ povedal Krajniak.

Nárok na bývanie

Ďalším krokom je vstup do predbežných rokovaní s investičnými partnermi. Výsledky konzultácií by mali vyústiť do nariadenia vlády, ktoré bude obsahovať cenovú mapu a kritériá oprávnenosti.

Z dôvodu zistenia regionálneho rozloženia záujmu, a teda prioritných lokalít na výstavbu nájomných bytov, ako aj preferovaný typ veľkosti bytov, ministerstvo spustilo predbežné testovanie záujmu.

Ide o dotazník, ktorý na začiatok určili pre 45 000 ľudí, ktorí pracujú v rezorte práce –  zamestnanci zariadení sociálnych služieb, úradov práce, Sociálnej poisťovne a ďalších inštitúcií. Neskôr sa pridajú aj ďalšie skupiny.

Každý občan SR, ktorý splní kvalifikačné kritériá, bude mať nárok požiadať si o byt. „Nebudeme robiť nijaké poradovníky, v ktorých sa niekto bude alebo nebude uprednostňovať,“ povedal Krajniak.

Avšak štátni zamestnanci a tí, ktorí pracujú vo verejnej sfére, budú mať v konkrétnych projektoch nárok na skoršiu registráciu.

Tento nárok však nebudú mať na celý bytový dom, ale len na jeho pomernú časť. „Predstavte si tak 20 či 30 percent,“ dodal Krajniak. Až potom sa spustí registrácia pre ostatných. Ak sa pomerná časť nevyužije, prepadne sa do normálneho systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika