Na hlavný obsah

Najvyšší súd v Texase zablokoval možnosť vykonávania interrupcií

V štáte vládne zmätok.

Najvyšší súd v Texase zablokoval možnosť vykonávania interrupcií
Ilustračné foto - tehotná žena. Foto: RTVS

Najvyšší súd v americkom štáte Texas v noci na sobotu (2. 7.) miestneho času pozastavil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý povolil klinikám opäť vykonávať interrupčné zákroky.

Bezprostredne nebolo jasné, či texaské kliniky, ktoré tento týždeň obnovili návštevy pacientiek, opäť prestanú vykonávať umelé prerušenia tehotenstva.

Pojednávanie v tejto veci je naplánované na koniec júla. Texaské kliniky v priebehu jedného týždňa rušili zákroky, presúvali pacientkam termíny a teraz potenciálne opäť zrušia vyšetrenia. Zmätok v Texase podľa AP ilustruje zmätok v celej krajine.

Poskytovatelia potratov a pacientky majú problémy s orientovaním sa v meniacom sa právnom prostredí okolo zákonov o interrupciách a prístupu k nim.

Sudca z mesta Houston dočasne povolil niektorým klinikám tento zákrok do šiestich týždňov tehotenstva. Texaský generálny prokurátor Ken Paxton následne požiadal najvyšší súd tohto štátu, ktorý má deväť republikánskych sudcov, aby toto rozhodnutie dočasne pozastavil.

Kliniky v Texase prestali vykonávať interrupcie po tom, čo Najvyšší súd USA minulý týždeň zrušil prelomové rozhodnutie v prípade „Roeová verzus Wade“ z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet