Na hlavný obsah

Namiesto perly Indického oceána slza Indie

Nová srílanská vláda musí krajinu vyviesť z jednej z najhorších kríz.

Namiesto perly Indického oceána slza Indie
Protivládni demonštranti pred sídlom prezidentskej rezidencie počas protestu v Colombe. Foto: TASR/AP

Na Srí Lanke sa pripravuje zostavenie novej vlády, ktorá má krajinu vyviesť z jednej z najhorších kríz za uplynulé roky. Súčasný prezident Gotábaja Rádžapakše súhlasil, že v stredu (13. 6.) podá demisiu. K tomuto kroku ho dotlačil rozzúrený dav, ktorý zaútočil na jeho rezidenciu a musel pred ním ujsť.

Obyvatelia ho obviňujú z diletantizmu i korupcie. Krajina od mája nedokáže splácať svoj zahraničný dlh. Opozícia už pripravuje nového kandidáta. Svetová banka odsúhlasila Srí Lanke pôžičku vo výške 600 miliónov dolárov.

Perla Indického oceánu, tak znie jedno z pomenovaní Srí Lanky. Momentálne si však veľa drahých kameňov jeho obyvatelia dovoliť nemôžu. Viac sa teraz pre ostrov hodí pre zlú ekonomickú situáciu jeho ďalšia prezývka – slza Indie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Prepad do stredoveku

Muž z metropoly Kolombo hovorí, že sa prepadli do stredoveku. Nemajú lieky, palivo, nepremávajú autobusy, ani vlaky, deti nechodia do školy. Inflácia stúpla už na viac ako 50%, devízové rezervy vyschli. Pred dvoma mesiacmi Srí Lanka zbankrotovala.

„Vôbec tomu nepomohla vojna na Ukrajine, pričom Srí Lanka sa v tom čase stále pasovala s dôsledkami pandémie covidu. Čo sme vlastne videli, je v zásade veľmi zlé manažovanie ekonomiky,“ vysvetlil Matej Šimalčík z Inštitútu ázijských štúdií.

Rádžapakše mal síce silný mandát, no nemal odbornosť ani vôľu presadzovať životaschopné reformy. Kroky, ktoré prijal, ekonomiku, naopak, pochovali. Verejné financie rozvrátila najmä jeho daňová reforma.

Experti v jeho kabinete síce chýbali, nechýbali v ňom však jeho rodinní príslušníci. Do najvyšších funkcií nominoval svojich súrodencov i syna.

Možné etnické násilie?

Sociálne nepokoje sa môžu okrem toho stať rozbuškou, ktorá odpáli etnické násilie. Štvrťstoročie trvajúca občianska vojna medzi väčšinovou populáciou budhistických Sinhálcov hinduistickou menšinou Tamilov sa skončila v roku 2009.

„Zatiaľ sa nezdá, že by situácia mohla viesť k eskalácii etnického napätia. Ale ak sa nepodarí ekonomiku stabilizovať, tak v súvislosti s tým, že ľudia budú čoraz viac strádať, tak to môže rozdúchavať rôzne extrémistické vášne,“ pripomenul Šimalčík.

Občianska vojna na Srí Lanke si vyžiadala približne 100 000 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál