Na hlavný obsah

Aké sú nebezpečné úskalia využívania technológií pri obchodovaní s ľuďmi?

Zločinci profitujú z chaosu, zúfalstva a odlúčenia ľudí.

Aké sú nebezpečné úskalia využívania technológií pri obchodovaní s ľuďmi?
Na fotografii žena ležiaca sa na posteli, pričom vyzerá vystrašene. Foto: ČTK/PA

Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) spúšťa pri príležitosti Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi (30. júl) kampaň modrého srdca so zameraním na dvojtvárnosť využívania technológií.

Na sociálnych sieťach má označenie #EndHumanTrafficking. Osvetovú kampaň podporuje aj rezort vnútra a Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Informuje o tom kancelária ministra vnútra SR.

Téma tohtoročnej kampane  „Používanie a zneužívanie technológií“ sa zameriava na úlohu technológií ako nástroja, ktorý môže brániť ale aj napomôcť obchodovaniu s ľuďmi.

Značná časť nášho života sa aj vplyvom pandémie koronavírusu, digitalizácii, rýchlo rastúcemu využívaniu moderných technológií presunula do onlinového virtuálneho sveta. Tam sa zločin obchodovania s ľuďmi rozrastá.

Zločinci profitujú z chaosu, zúfalstva a odlúčenia ľudí, najmä žien a detí, od podporných systémov a rodinných príslušníkov.

Moderné technológie však môžu tiež napomáhať pri odhaľovaní a odstraňovaní obchodovania s ľuďmi. A to napríklad v prípadoch získavania digitálnych dôkazov s cieľom podpory obetí v trestnom konaní. Alebo pri poskytovaní podporných služieb obetiam.

Viac informácií a rád ako sa vyhnúť obchodovaniu s ľuďmi a čo robiť v prípade nebezpečenstva je na webe Ministerstva vnútra SR. A tiež na facebookovej stránke Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi MV SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet