Na hlavný obsah

Nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková odmieta rokovania s Ruskom

Zároveň nerozumie, ako môže niekto rozhodovať za Ukrajinu.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková odmieta rokovania s Ruskom
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Rokovania s Ruskom v súčasnosti neprichádzajú do úvahy, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre nemecký magazín Stern, ktorý sa uverejnil v stredu (13. 7). Informovala o tom agentúra DPA.

„O čom môžete rokovať s niekým, kto nie je pripravený dohodnúť sa s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) na evakuácii civilistov?“ spýtala sa Baerbocková.

Šéfka nemeckého rezortu diplomacie zároveň odmietla výzvu vplyvných nemeckých osobností. Tie v otvorenom liste žiadajú rokovania o okamžitom prímerí na Ukrajine.

„Keby som bola Ukrajinka, považovala by som tento list za naivný, znepokojujúci a arogantný,“ uviedla Baerbocková. „Aké právo má nemecký minister zahraničných vecí rozhodovať za Ukrajinu o tom, akej časti územia by sa mali vzdať a koľko miliónov ukrajinských občanov by sa malo podriadiť ruskej vláde?“ pokračovala.

Baerbocková dodala, že so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom nebola v priamom kontakte od začiatku vojny na Ukrajine. Podľa vlastných slov by si však priala, aby s ním mohla hovoriť o prímerí. Nie je si však istá, aké kompetencie má ruský minister zahraničných vecí v tejto oblasti od vedenia krajiny.

Baerbocková a Lavrov sa minulý týždeň zúčastnili na indonézskom ostrove Bali na stretnutí šéfov diplomacie krajín skupiny G20. Lavrov odišiel z rokovacej miestnosti hneď po svojom príhovore bez toho, aby si vypočul reakciu svojej nemeckej rezortnej kolegyne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet