Na hlavný obsah

Lídri diplomacií nedovolia Rusku šíriť propagandu na samite G20

Samit sa bude venovať energetickej a potravinovej kríze.

Lídri diplomacií nedovolia Rusku šíriť propagandu na samite G20
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska únia zabráni Rusku, aby zneužilo stretnutie šéfov diplomacie krajín skupiny G20 v Indonézii ako „propagandistické fórum“ na šírenie svojich dezinformácií. Vo štvrtok (7. 7.) to uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová. Informovala o tom agentúra AFP.

„Hlavným bodom programu stretnutia ministrov zahraničných vecí G20 je energetická a potravinová kríza, ktorú zhoršila ruská invázia (na Ukrajinu),“ povedala Massraliová. Zúčastní sa ho aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Ten nemá počas samitu na indonézskom ostrove (7.-8. júla) naplánované stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

„Odmietame ruské dezinformácie a pokus (Moskvy) zneužiť G20 ako propagandistické fórum,“ pokračuje Massraliová. Podľa nej politická účasť Ruska na takejto vysokej úrovni môže predstavovať hrozbu pre dôveryhodnosť a relevantnosť G20.

„Sme odhodlaní zabezpečiť úspech ministerského fóra G20 na Bali, ale nedovolíme Moskve, aby zneužila samit ako svoju vlastnú propagandistickú platformu,“ dodala Massraliová.

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a usporadúva na Bali aj nadväzujúci samit 15. až 16. novembra. Jakarta na schôdzku pozvala aj Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo samitu G20 vylúčený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet