Na hlavný obsah

Nemecko chce začať ťažiť plyn, proti sú ochrancovia prírody

Tvrdia, že ťažba by mohla ohroziť chránený park Wattenmeer.

Nemecko chce začať ťažiť plyn, proti sú ochrancovia prírody
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Nemecko plánuje ťažbu zemného plynu pri ostrove Borkum v Severnom mori. Nálezisko je presne na námornej hranici medzi Nemeckom a Holandskom, takže sa budú na ťažbe spoločne podieľať obe krajiny.

Proti sú najmä ochrancovia prírody, ktorí už podali žalobu pre ohrozenie chráneného parku Wattenmeer pri pobreží Dolného Saska.  

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Situáciu zmenila kríza

Ťažbu plynu pri ostrove Borkum dlho odmietala dolnosaská krajinská vláda socialistov a kresťanských demokratov v Hannoveri. Až prišla ruská agresia na Ukrajinu a s ňou aj energetická kríza, ktorá urýchľuje hľadanie alternatívnych zdrojov.

Nálezisko pri turisticky atraktívnom Borkume pritom už prešlo pilotnou ťažbou, takže plošina by mohla stáť v priebehu niekoľkých mesiacov.

„Budeme ešte diskutovať s obyvateľmi ostrova a starostom Borkumu. V tejto situácii však napokon ide o to, aby sme zabezpečili dodávky plynu aj v budúcnosti a preto musíme využiť aj náleziská v Severnom mori,“ uviedol Minister hospodárstva Dolného Saska Bernd Althusmann pre televíziu NDR.

Krajinský úrad pre ťažbu, energiu a geológiu v Hannoveri povolenie holandsko-nemeckej spoločnosti už dal, chýbajú ešte podklady pre ekologickú únosnosť projektu.

Práve tie môžu začiatok ťažby oddialiť, pretože ochranári prírody podali na súd žalobu. Jedným z nich je aj Eldert Sleeboom zo strany Zelených. „Najväčším nebezpečenstvom je, že ostrov Borkum sa začne kĺzať. Ide o piesočný ostrov bez pevného podložia, takže ak by došlo v dôsledku ťažby k otrasom pôdy alebo presakovaniu vody, mohlo by dôjsť k jeho posunu.“

Ťažba plynu v Severnom mori sa stala aj témou predvolebného boja. Začiatkom októbra budú totiž v Dolnom Sasku krajinské voľby a každá zo strán vidí svoje šance v podpore či odmietnutí postaviť ťažobné plošiny pri národnom parku v čase energetickej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál