Na hlavný obsah

Nemocnica Rázsochy by mala fungovať o šesť rokov, problémom môže byť personál

Už teraz je na Slovensku nedostatok sestier.

Nemocnica Rázsochy by mala fungovať o šesť rokov, problémom môže byť personál
Na snímke skelet nemocnice na bratislavských Rázsochách. Foto: TASR

Nemocnica Rázsochy je opäť bližšie k výstavbe. Naplno by mala začať fungovať o šesť rokov. Ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvu s projektantom. Problém podľa komory sestier môže byť s personálom. Rezort zdravotníctva odhaduje, že tam budú potrebovať tisícku zdravotníkov.

Po tom, čo projektant nemocnicu nakreslí, začne súťaž o zhotoviteľa Rázsoch. Hrubá stavba by mala vyrásť do dvoch rokov. Situácia z minulosti, keď namiesto stavby zostal len skelet, by sa opakovať nemala. Nemocnicu postavia z peňazí z plánu obnovy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemocnica by mala byť hotová do šiestich rokov. Najprv v nej bude 653 lôžok. Na to, aby mohla fungovať, potrebuje 1 500 zdravotníkov. Nová nemocnica v Martine plánuje zamestnať 1 700 až 1 800 lekárov a sestier. Nedostatok sestier máme už teraz.

„Ak sa bavíme o nemocniciach odhadujeme, že tam chýba okolo 5 000 sestier,“ povedala prezidentka Slovenskej komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje, že to je problém. Do Rázsoch chce personál prilákať na výhody.

Nová nemocnica v Martine už s náborom ľudí začala. Niektorí zdravotníci avizovali, že sa vrátia zo zahraničia. Lazorová hovorí, že ak sa dostatok lekárov a sestier do Rázsoch či Martina nenájde včas, Slovensko môže mať problém s čerpaním peňazí z plánu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko