Na hlavný obsah

Pracovníkov v zdravotníctve je nedostatok. Najväčší dopyt je po sestrách

Záujemcov odrádza nízky zárobok.

Pracovníkov v zdravotníctve je nedostatok. Najväčší dopyt je po sestrách
Na snímke zdravotná sestra počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Pracovníci v zdravotníctve roky upozorňujú na to, že ich je nedostatok. Ktoré pozície v tomto odvetví sú najžiadanejšie?

Z dostupných dát jednoznačne vyplynulo, že v tomto roku zamestnávatelia hľadali najmä sestry. Najviac ponúk bolo k dispozícii v Bratislavskom kraji. Informoval o tom pracovný portál profesia.sk.

Čo spôsobuje odliv zdravotníkov?

Odliv zdravotníkov spôsobuje viacero faktorov, jedným z nich je aj medializovaný nízky zárobok v tomto sektore. Podľa dát portálu platy.sk, je priemerný základný plat lekára na Slovensku, bez príplatkov a bonusov,  2 027 eur v hrubom.

Mzda sestry, opäť bez príplatkov a bonusov, je v hrubom ešte nižšia –  1 010 eur. Základné platy týchto dvoch profesií sú vyššie nielen v susednom Rakúsku, ale už aj v Českej republike.

Zdravotná sestra tam v priemere môže počítať so základným platom 1 256 eur, u lekára sa hrubá mzda bez príplatkov a bonusov pohybuje okolo 2 221 eur. Nižšia základná mzda je v prípade týchto dvoch profesií v Maďarsku aj v Poľsku.

Sestry sú najžiadanejšie

Aktuálny nedostatok sestier vedie až k zatváraniu oddelení. Od začiatku tohto roka do 14. júna zamestnávatelia na pracovnom portáli profesia.sk zverejnili celkovo 4 101 ponúk v rámci odvetvia zdravotníctvo a sociálna starostlivosť.

Najviac ponúkaných miest, približne 30 percent, bolo pre sestry. Zamestnávatelia ich hľadali takmer 1 200. Zdravotnícke zariadenia inzerovali v tomto roku aj približne tisíc pracovných miest pre lekárov a približne 450 ponúk pre zdravotníckych asistentov.

Približne tri stovky lekárov, čo bolo najviac v rámci Slovenska, hľadali zamestnávatelia v Bratislavskom kraji. Najmenej pracovných príležitostí, približne 50, ponúkali zdravotnícke zariadenia v Trenčianskom kraji.

Najväčší záujem je o pozíciu zdravotníckeho záchranára

Uchádzači o zamestnanie sa zaujímajú najmä o pozíciu zdravotníckeho záchranára. Na jedno zverejnené miesto reaguje v priemere 24 uchádzačov.

Na inzerované miesto laboratórneho diagnostika/diagnostičky zareaguje približne 20 záujemcov. Záujem majú aj o pracovné ponuky na miesto asistenta výživy. Na jeden inzerát v priemere zareaguje takmer 19 uchádzačov.

Na zverejnené pracovné miesto sestry zareaguje 9 kandidátok či kandidátov. Najmenej reakcií evidujú v prípade pozícií zubný lekár/ka a lekár/ka. Na jeden inzerát odpovedia v priemere len dvaja uchádzači.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko