Na hlavný obsah

Nie je potrebné prijať ďalšie protiruské sankcie, myslí si Orbán

Zároveň dodal, že Maďarsko urýchli program rozvoja obrany.

Nie je potrebné prijať ďalšie protiruské sankcie, myslí si Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko musí pre vojnu na Ukrajine urýchliť svoj program rozvoja obrany. Uviedol to maďarský premiér Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

Taktiež povedal, že nie je potrebné prijať ďalšie protiruské sankcie, ale dôležité je okamžité prímerie a mierové rokovania.

„Musíme urýchliť program rozvoja obrany,“ cituje Orbána agentúra Reuters. Upozornil, že aj keď sa front zdá byť ďaleko, situácia sa môže zmeniť.

Bojí sa o maďarskú ekonomiku

Najtvrdšie boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými silami sa v posledných týždňoch odohrávajú hlavne v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Rusko však podniká raketové útoky aj na ciele po celom ukrajinskom území.

Orbán, ktorý so svojou stranou Fidesz v apríli vyhral štvrté parlamentné voľby v rade, povedal, že Maďarsko nechce rokovať s Európskou úniou o akomkoľvek prípadnom embargu na ruský plyn alebo o obmedzení jeho odberu.

Zopakoval, že by to drasticky poškodilo maďarskú ekonomiku. „To, čo potrebujeme, nie sú sankcie, ale okamžitý pokoj zbraní a mierové rokovania,“ povedal a dodal, že mier medzi Ruskom a Ukrajinou je tiež potrebný preto, aby sa podarilo skrotiť „vojnovú infláciu„.

Inflácia v Maďarsku dosahuje dvojciferné hodnoty napriek zastropovaniu cien paliva, energií a základných potravín. Maďarská centrálna banka v utorok prekvapila finančné trhy, keď základnú úrokovú sadzbu zvýšila o 1,85 percentuálneho bodu na 7,75 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet