Na hlavný obsah

Nové ihriská za štátne peniaze nesú viaceré znaky hnutia Sme rodina

Po celom Slovensku ich má vyrásť 223.

Nie Sme rodina, ale Rodinka. Detské ihriská financované za štátne peniaze nesú názov, ktorý pripomína koaličné hnutie.

Okrem podozrení, že si hnutie robí kampaň za štátne peniaze, upozorňuje Transparency International Slovensko (TIS) aj na znaky svojvôle pri výbere podoby ihrísk a netransparentnosť schvaľovania dotácií.

Po celom Slovensku má vyrásť 223 takmer identických ihrísk. Prvé z nich už stoja, napríklad v obci Viničné pri Pezinku.

Milan Krajniak (Sme rodina) oznámil pridelenie dotácií na ihriská pred rokom. Využil pri tom stranícke farby aj logo hnutia Sme rodina. Peniaze pritom nesmerovali zo straníckej kasy, ale zo štátneho rozpočtu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pri prezentácii projektu platenom z verejných zdrojov boli okato využívané stranícke farby či logo. Toto je problematické,“ povedal Michal Piško, riaditeľ TIS.

Ministerstvo práce vyplatí na ihriská takmer 10 miliónov eur. Nateraz poslednú, tretiu vlnu dotácií, predstavil minister minulý týždeň. Stranícke logo tentoraz chýbalo. Názov Rodinka nie.

„Rodinný inkluzívny areál je názov tohto ihriska, preto je to Rodinka. Ide o skratku,“ vysvetlil Krajniak. Dodal, že názov je len náhoda.

O peniaze môžu žiadať obce, mestá, neziskové organizácie a cirkvi. Dodávateľa si vyberajú sami, no podoba ihrísk je vopred daná. Autora vybrali bez súťaže i bez zmluvy. Práve transparentnosť je podľa TIS slabým miestom celého projektu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny