Na hlavný obsah

Kollárove nájomné byty má stavať firma s pochybnou minulosťou

Upozorňoval na ňu aj Matovič ešte z opozície.

Kollárove nájomné byty má stavať firma s pochybnou minulosťou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Predseda Sme rodina Boris Kollár pred voľbami 2020 sľuboval výstavbu 25 000 nájomných bytov za nájomné 200 eur mesačne. Po dvoch rokoch v koalícii jeho strana presadila nové stavebné zákony aj nové pravidlá pre verejné obstarávanie, ktoré majú výstavbu uľahčiť.

Štátne peniaze by mohli skončiť vo firme Starland, ktorú v súčasnosti vlastní údajný mecenáš strany Most-Híd a na ktorej nejasné pozadie poukazoval ešte z opozície Igor Matovič. Situáciou sa bude zaoberať ministerstvo spravodlivosti.

Prvé stretnutie k nájomným bytom sa udialo už dva dni po voľbách v zložení Matovič, Kollár a Štefan Holý – vtedajší kandidát na ministra dopravy, teda rezortu pod ktorý spadá aj výstavba.

Holý vtedy tvrdil, že Slovensko zbohatne, ak si štátne podniky zoberú na seba väčšie dlhy, budú viac investovať do diaľnic, železníc, bytov a podobne.

„Sme si, samozrejme, vedomí toho, že bude treba vykonať niektoré zásadné legislatívne úpravy, ktoré musia zahŕňať zrýchlenie a zjednodušenie celého procesu výstavby,“ uviedol pred časom podpredseda vlády pre legislatívu Holý.

Firma Starland

Teraz už legislatívu upravili a vďaka nej môže výhody poberať aj firma, na ktorú v roku 2017 upozorňoval súčasný minister financií Matovič. Pre nejasné pozadie firmy vyzýval k zmenám vtedajšiu ministerku spravodlivosti za Most-Híd Luciu Žitňanskú.

„Aby sme vedeli, kto je majiteľom firmy Starland. Či to je Glváč, či to je Počiatek, alebo ďalší človek zo Smeru. Kým nebudeme vedieť, kto je skutočný majiteľ, aby sa tu nerobilo niečo, čo vyhovuje iba jednej konkrétnej firme,“ povedal vtedy Matovič.

Firma v tom čase predávala pozemky pod Triblavinou. Dnes pracuje na výstavbe bývania v projekte Park City Triblavina. Satelitné mesto s tisíckami bytov opisoval v máji aj Kollár. „Pripravuje sa jedno také veľké satelitné mestečko vedľa Bratislavy, kde by mohlo byť až 20 000 bytov,“ povedal.

Vďaka Holého zákonu by firma Starland, ktorá byty bude stavať, mohla získať viaceré výhody, vrátane zníženej DPH a garancie prenajímania bytov na štvrťstoročie.

Na firmu sa pozrie rezort spravodlivosti

Majiteľom firmy je Štefan Czucz, mecenáš spájaný so stranou Most-Híd a bývalý šéf Transpetrolu. Právnik Andrej Leontiev dodáva, že firmu z registra pred časom vymazal súd.

„Keďže ho vymazali, tak by nemal mať žiadny vzťah s verejným sektorom, lebo nespĺňa podmienku byť transparentný čo sa týka svojich majiteľov,“ vysvetlil Leontiev.

Na problém upozornil Denník E. Starland potvrdil, že po schválení zákona ich oslovili investori pre nájomné bývanie. Profit z prenájmu bytov by si neskôr rozdelili.

Situáciu preverí aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). „Chcem sa pozrieť, ako to je a či by sme k tomu nemali zmeniť aj právnu úpravu,“ mienila Kolíková.

Register vznikol pred šiestimi rokmi ako spôsob, ako bojovať proti daňovým únikom. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál