Na hlavný obsah

Nové správne súdy si doteraz nenašli priestory

Zámer, v ktorých budovách budú sídliť, predloží ministerka v septembri.

Podľa schválenej súdnej mapy budú od roku 2023 jednou z noviniek mestské súdy v Bratislave a v Košiciach. Okrem nich pribudnú tri úplne nové správne súdy. Tie doteraz nemajú určené konkrétne priestory.

„Nie som čarodej a neviem teraz vykúzliť zo dňa na deň nové priestory pre správny súd, či už je to Bratislava, Bystrica alebo Košice. Hľadáme takéto vhodné priestory,“ argumentuje ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (nom. SaS).

„Ak nebudeme mať budovy hneď k 1. januáru, čo je podobná situácia v akej bol Najvyšší správny súd, tak budeme do času kým tie priestory budú pripravené, využívať aj nájom,“ dopĺňa Mária Kolíková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nová členka súdnej rady Ayše Eren Pružinec upozorňuje na riziká súvisiace s tým, že by súd sídlil v prenajatej budove: „Neviem si predstaviť pohľad bežného občana, ktorý ide na súd a vidí, že sudca sedí v budove, kde štát platí nejaký nájom nejakému finančnému oligarchovi. Vyhadzujeme peniaze na prenájmy a tým pádom sa ukracujeme o peniaze. Tie sa dali využiť skutočne pre justíciu.“

Kým na opravu existujúcich súdov pôjdu peniaze z Plánu obnovy, nájom súdnych budov by ministerstvo hradilo zo štátneho rozpočtu.

„Je absolútne v poriadku, aby štátny rozpočet riešil riadny chod štátu vrátane justície. Myslím si, že o tom nemáme pochybnosti,“ dopĺňa ministerka spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko