Na hlavný obsah

Obchodník so smrťou za basketbalistku. Črtá sa výmena väzňov medzi USA a Ruskom?

Spojené štáty ponúkli Rusku výmenu.

Obchodník so smrťou za basketbalistku. Črtá sa výmena väzňov medzi USA a Ruskom?
Lietadlo na palube s ruským občanom Viktorom Butom (uprostred), podozrivým z obchodovania so zbraňami, pristálo 17. novembra 2010 na letisku v okrajovej časti New Yorku. Foto: TASR/AP

Americká vláda údajne ponúkla Kremľu výmenu olympijskej víťazky v basketbale za ruského pašeráka zbraní Viktora Buta, prezývaného „obchodník so smrťou“, ktorý je vo väzení v Spojených štátoch.

Americkej reprezentantke, ktorej na letisku v Moskve objavili v batožine konopný olej, totiž hrozí 10 rokov väzenia. Biely dom čelí kritike, že nerobí dosť pre jej prepustenie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Spojené štáty, podľa televízie CNN, ponúkli Rusku výmenu. Navrhli prepustenie na slobodu Buta, ktorého v USA odsúdili za pašovanie zbraní v 2011 na 25 rokov väzenia, keď Moskva vydá americkú basketbalistku Brittney Grinerovú a Paula Whelena.

Objavili jej konopný olej

Grinerová čelí súdu za pašovanie drog potom, ako v jej batožine objavili konopný olej, ktorý je v USA legálny. Na svoju obhajobu tvrdila, že olej omylom hodila do svojho kufra, keď sa v rýchlosti balila a používala ho na liečbu zranení.

Olympijská víťazka hrala v zimnej sezóne za ruský tím. Bývalého príslušníka námornej pechoty Whelena zase v Rusku odsúdili v 2020 na 16 rokov väzenia za údajnú špionáž. Minister zahraničných vecí Antony Blinken odmietol potvrdiť detaily amerického návrhu.

„V najbližších dňoch budem prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu hovoriť s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Otvorím tému, ktorá je pre nás hlavnou prioritou, a to je prepustenie Paula Whelena a Brotney Grinerovej,“ tvrdí Blinken.

Zároveň dodal, že oboch neprávom zadržali a musia ich prepustiť. Pred niekoľkými týždňami Rusku dali konkrétny návrh a verí, že jeho rozhovor s Lavrovom povedie k riešeniu.

Kremeľ Butovu vinu v minulosti popieral. Podľa OSN však bývalý dôstojník ruskej rozviedky GRU pašoval po rozpade ZSSR aj napriek zákazu zbrane do afrických krajín sužovaných vojnou, Kolumbie, kde zásoboval komunistických povstalcov a bývalej Juhoslávie.

Spojné štáty ho zadržali v roku 2008 v Thajsku, kde sa skrýval, a následne ho dopravili do USA. Podľa životného príbehu Viktora Buta natočil Hollywood film s názvom Obchodník so smrťou, kde ruského pašeráka stvárnil herec Nicolas Cage.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál