Na hlavný obsah

Obyvateľov gréckych obcí museli pre požiar evakuovať

Poslali im aj správu s varovaním.

Obyvateľov gréckych obcí museli pre požiar evakuovať
Na snímke vrtuľník hasí lesný požiar v Grécku. Foto: ČTK/XINHUA

Stovky ľudí evakuovali v utorok (19. 7.) večer z ich domovov, pretože obce na svahoch hory Penteli severovýchodne od gréckej metropoly Atény ohrozoval lesný požiar.

Hasiči bojovali s plameňmi, ktoré rozdúchaval silný vietor, aj večer a snažili sa ich dostať pod kontrolu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa protipožiarnej služby sa na hasení požiaru na hore Penteli, 25 kilometrov od Atén, podieľalo 15 lietadiel a deväť vrtuľníkov, ale keď padla noc, pristáli.

Policajti a hasiči odviedli starších obyvateľov z domov do bezpečia, pretože plamene sa k obydliam nebezpečne približovali. Evakuovali aj detskú nemocnicu v tejto oblasti.

Miestni predstavitelia oznámili, že sa zničili alebo poškodili domy. Úrady nedostali žiadne hlásenia o zraneniach ani uviaznutých ľuďoch.

Grécko bolo zatiaľ ušetrené vlny horúčav, ktorá v súčasnosti trápi krajiny na západe Európy. Predstavitelia gréckej protipožiarnej služby však upozornili, že ak bude horúce a suché počasie trvať týždne, a ak budú zároveň dlhodobejšie stúpať teploty, zvýši sa tým celkové riziko vzniku lesných požiarov.

Vlani zničili lesné požiare v Grécku vyše 1300 štvorcových kilometrov pôdy. Boli to najhoršie zaznamenané škody od roku 2007.

Podľa hovorcu protipožiarnej služby Jiannisa Artopiosa sa v utorok vydali štyri jednotlivé príkazy na evakuáciu, pričom ľuďom v zasiahnutých oblastiach poslali do mobilných telefónov esemesku s varovaním.

„Bol to ťažký deň,“ povedal v utorok hovorca a dodal, že do terénu sa poslalo ďalších 400 hasičov. V službe bolo tiež okolo 300 policajtov, ktorí dohliadali na dopravné zákazy a kontrolovali evakuované oblasti, aby zabránili rabovaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet