Na hlavný obsah

Oceánológ Jacques Piccard ako prvý dosiahol dno Mariánskej priekopy

Oslavoval by 100 rokov.

Oceánológ Jacques Piccard ako prvý dosiahol dno Mariánskej priekopy
Na snímke švajčiarsky oceánológ Jacques Piccard. Foto: ČTK/KEYSTONE/STR

Pred 100 rokmi, 28. júla 1922, sa narodil švajčiarsky oceánológ Jacques Piccard, ktorý v roku 1960 spoločne s Američanom Donaldom Walshom uskutočnil rekordný hĺbkový zostup pod hladinu mora.

Piccard bol synom slávneho vynálezcu a dobyvateľa stratosféry a morských hlbín fyzika Augusta Piccarda, ktorý spolu s asistentom vystúpil v máji 1931 v balóne do výšky takmer 16 kilometrov. Stali sa vtedy prvými ľuďmi, ktorí sa ocitli v stratosfére.

Dotkli sa dna oceána

Svojmu otcovi Jacques (rodák z Bruselu) pomáhal v 40. rokoch 20. storočia s konštrukciou prvého batyskafu (podmorského výskumného plavidla).

V januári 1960 sa spoločne s Američanom Donaldom Walshom v mieste zvanom Challenger Deep v Mariánskej priekope, asi 320 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam v Tichom oceáne, dotkli dna v batyskafe Trieste v rekordnej hĺbke 10 911 metrov, a zároveň zistili, že aj tu existuje život.

Na snímke batyskaf (druh ponorky) Trieste.
Na snímke batyskaf (druh ponorky) Trieste.Foto: wikipedia

Ich rekord prekonali až po takmer 60 rokov

Túto hĺbku prekonal až 28. apríla 2019 americký výskumník Victor Vescovo hĺbkou 10 928 metrov.

Začiatkom 60. rokov Jacques s pomocou svojho otca postavil prvú ponorku pre turistov. Ich plavidlo PX-8 Augusta Piccard, dlhé 28,5 metra a určené pre 40 pasažierov, pri príležitosti Expa 1962 spustili do vôd Ženevského jazera a stalo sa vzorom pre väčšinu neskorších turistických ponoriek.

Vášnivým pokračovateľom svojich predkov – vedcov a dobrodruhov – je aj Jacquesov syn, psychiater Bertrand. Spoločne s Britom Brianom Jonesom sa v marci 1999 stali prvými vzduchoplavcami, ktorí obleteli v balóne zemeguľu bez medzipristátia.

A v roku 2016 Bertrand Piccard s Andrém Borschbergom prvýkrát obletel zemeguľu v lietadle na solárny pohon.

Jacques Piccard zomrel 1. novembra 2008 vo svojich 86 rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet